Cijene nafte pale petu sedmicu zaredom, očekuje se pad potražnje

0

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, pete zaredom, jer su zbog širenja koronavirusa u svijetu paralizirani dijelovi ekonomije, pa je znatno smanjena i potražnja za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 7,6 posto, na 24,93 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,5 posto, na 21,51 dolar.

Cijene su prošle sedmice osjetno oscilirale, ovisno o vijestima o poticajima u najvećim svjetskim ekonomijama kojima se nastoje ublažiti ekonomske štete od širenja koronavirusa.

Podršku cijenama pružale su vijesti o paketu pomoći američkoj ekonomijiu od oko 2.200 milijardi dolara, koji je dogovoren u Kongresu, kao i poruke iz američke centralne banke Feda o vanrednim mjerama za povećanje likvidnosti na tržištima, prenijela je Hina.

I vlasti drugih zemalja pokušavaju podržati privredu, no mnogi dijelovi ekonomije su  jednostavno paralizirani jer je u nastojanjima da se zaustavi širenje koronavirusa tri milijarde ljudi blokirano, zatvoreno u svojim domovima.

Zbog toga bi svjetska potražnja za naftom mogla pasti i za 20 posto, kazao je prošle sedmice Fatih Birol, čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA), i pozvao velike proizvođače poput Saudijske Arabije da pomognu stabilizirati naftna tržišta.