Cijene nafte pale na najniži nivo ove godine, evo šta je razlog

0

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice pale su više od 11 posto, zaronivši na najniži nivo u ovoj godini, jer se trgovci plaše recesije, a time i slabljenja potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 11,1 posto, na 76,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11,2 posto, na 71,02 dolara.

Na samom početku prošle sedmice cijene nafte su porasle jer je na snagu stupio embargo Evropske unije na rusku naftu koja se doprema brodovima, prenosi Hina.

Uz to, Unija je, zajedno sa članicama G7, odredila limit za cijenu ruske nafte, 60 dolara, kako bi smanjila ruske prihode od prodaje nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su, pak, na redovnoj sjednici odluku s smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Sve je to podržalo cijene “crnog zlata”. No, od polovine sedmice cijene nafte našle su se pod pritiskom nakon slabih ekonomskih pokazatelja iz SAD-a, Kine i Evrope.

Osim toga, trgovci se plaše da će američka ekonomija, najveći svjetski potrošač nafte, uroniti u recesiju, na što su upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari.

Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja. Posljedica je to visoke inflacije zbog čega američka centralna banka od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

Posljednja sjednica Feda u ovoj godini održava se ove sedmice, a nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici centralne banke podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

Ove sedmice će sjednice održati i britanska te evropska centralna banka. Od obje se očekuje daljnje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, što bi trebalo oslabiti inflaciju.

No, viši troškovi zaduživanja usporit će privrednu aktivnost, što će značiti i slabiju potražnju za naftom.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu, cijene su nafte u martu snažno porasle i u jednom razdoblju dosegnule i 140 dolara po barelu, najviše od 2008. godine.

No, kako su zbog visoke inflacije centralne banke u svijetu počele agresivno povećavati kamatne stope, cijene su nafte postupno padale prema razinama od prije ruske invazije. Posljednjih se dana, pak, cijene nafte kreću oko najnižih nivoa u ovoj godini.