Cijene nafte pale drugu sedmicu zaredom

0

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, druge zaredom, pa su dodatno skliznule s najviših nivoa u više godina.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko 2 posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 81,27 dolara.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela dodatno skliznula s najvišeg nivoa u tri godine, a na američkom tržištu u sedam.

Na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika u četvrtak odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanje proizvodnje u decembru za 400 hiljada barela dnevno.

Tako je OPEC+ odbio znatnije povećati proizvodnju, premda je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra točkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u skupini vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Washington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ zajamčio opskrbu energentima po pristupačnim cijenama.

Cijene je pritisnuo i izvještaj saudijske televizijske postaje Al Arabiya da će saudijska proizvodnja već u decembru ponovo premašiti 10 miliona barela dnevno, prvi put od početka pandemije covida 19.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka ekonomija, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih nivoa.

Hina