Cijene nafte nastavile rasti, no rastu i zabrinutosti oko potražnje

0

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, no blago jer bi zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu oporavak globalne ekonomije, a time i potražnje za naftom, mogao biti sporiji nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom tržištu protekle sedmice porasla je 0,9 posto, na 44,8 dolara, a na američkom tržištu za 1,9 posto, na 42,01 dolar.

Rastu cijena nafte pomogli su podaci američke vlade o padu zaliha sirove nafte, benzina i destilata, i to već treću sedmicu zaredom.

Cijene je poduprla smanjena procjena američke vlade o proizvodnji nafte u ovoj godini. Sada se očekuje pad proizvodnje u SAD-u za 990 hiljada barela dnevno, na 11,26 miliona barela dnevno, dok se u julu procjenjivalo da će pad iznositi 600 hiljada barela.

U međuvremenu, OPEC i njegovi saveznici povećali su proizvodnju u avgustu. Naime, prema dogovoru, od maja do jula njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 miliona barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od avgusta do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 miliona barela dnevno.

Tako je dogovoreno zbog očekivanog oporavka potražnje, a grupa OPEC+ održat će virtualni sastanak iduće srijede kako bi analizirala stanje na tržištu.

Tako se cijene nafte i dalje oporavljaju, nakon što su u aprilu zbog koronakrize potonule na najniži nivo u posljednjih 20-ak godine.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

No, investitore sad pomalo brine kašnjenje dogovora o novom paketu fiskalnih poticaja američkoj ekonomiji, vrijednom između 1.000 i 1.500 milijardi dolara.

Nade u postizanje dogovora sve više blijede jer na rasporedu nema novih pregovora između Bijele kuće i demokrata u Kongresu oko tog programa.

Također, daljnji rast broja novozaraženih Covidom-19 ograničava uspon cijena nate.

Protekle sedmice dvije ugledne institucije koje objavljuju prognoze – Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i OPEC – smanjile su svoja očekivanja o rastu potražnje na naftom u ovoj godini.

IEA je smanjila procjenu ovogodišnje naftne potražnje za 140.000 barela dnevno, na 91,9 miliona barela dnevno, navevši kao razlog smanjeni zračni promet uslijed pandemije koronavirusa.

OPEC je, pak, revidirao na više svoju prognozu ovogodišnjeg pada naftne potražnje na 9,06 miliona barela dnevno, dok je mjesec dana ranije očekivao pad dnevne potražnje za 8,95 miliona barela.

HIna