Cijene nafte na najvišem nivou u tri godine

0

Nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošloe sedmice, pete zaredom, za otprilike 4 posto, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula novi najviši nivo u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,9 posto, na 82,39 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 83,47 dolara, novi najviši nivo u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,6 posto, na 79,35 dolara, najviši nivo od oktobra 2014. godine.

Rast cijena posljedica je oporavka ekonomija od koronakrize i rasta potražnje za naftom, ali i ostalim energentima.

Uprkos snažnom rastu potražnje, početkom prošle sedmice Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom odlučili su da će u novembru povećati proizvodnju za samo 400 hiljada barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Cijene su ove godine već porasle više od 50 posto, pojačavajući inflatorne pritiske, pa veliki potrošači, poput SAD-a i Indije, strahuju da bi poskupljenje moglo zakočiti oporavak ekonomije od koronakrize. Stoga su pozvali OPEC da proizvodnju poveća značajnije.

No, zajednički tehnički odbor skupine OPEC+ procijenio je u septembru da će tržištu ove godine nedostajati 1,1 milion barela nafte dnevno, a u idućoj godini manjak bi se mogao popeti i na 1,4 milouna barela dnevno.

Hina