Cijene bakra najviše u posljednjih 11 mjeseci

0

Referentni tromjesečni bakar na Londonskoj berzi metala (LME) dostigao je 8.799 dolara po metričkoj toni, najviše od februara prošle godine.

Bakar za isporuku u maju poskupio je na tržištu Comex u Njujorku na 8.932 dolara po toni, što je 3,3 odsto više nego u utorak, prenosi Seebiz.

Rast je započeo na Šangajskoj berzi terminskih ugovora (SHFE), gde je bakar dostigao najvišu cijenu u posljednje dvije godine od 9.796 dolara po toni. Najveće kineske topionice bakra odlučile su u srijedu u Pekingu da smanje proizvodnju, koja stvara gubitke.

Nestašice su dovele do intenziviranja konkurencije za iskopane bakarne koncentrate, uzrokujući nagli pad prihoda za topionice na najniži nivo u deceniji. U prva dva mjeseca ove godine nije radilo više svjetskih topionica bakra nego u istom periodu prošle godine, uglavnom zbog kineske neaktivnosti.

Više cijene bakra mogle bi dodatno da oslabe tražnju u Kini, kao što pokazuju zalihe. Prema podacima SHFE, zalihe bakra u skladištima naglo su porasle na 239.245 tona do 8. marta sa 30.905 tona na početku godine.