Cijena bitcoina mogla bi otići na čak 5 miliona dolara

0

Prije par dana je održana konferencija na kojoj je preko 50 stručnjaka za kriptovalute iznijelo više nego zanimljive procjene rasta vrijednosti najpoznatije kriptovalute na svijetu.

Bitcoin je kroz čitav oktobar rastao astronomski, ponajviše zbog očekivanja investitora vezanih za prve fjučerse na američkoj berzi, i zbog straha od inflatornih kretanja.

Cijena bitcoina je samo u posljednjih mjesec dana porasla za oko 40 posto, i ranije ove sedmice je postavio novi rekord 67.000 dolara, što je 2.000 dolara više nego u aprilu, piše Forbes, prenosi Blic.

Prema spekulacijama eksperata na panel diskusiji, koju je organizovao sajt Finder, vrijednost “digitalnog zlata” će nastaviti da raste. Njihovo mišljenje je da će do kraja 2021. cijena jednog bitcoina biti oko 80.000 dolara, do kraja 2025. cijena će mu se kretati oko 250.000 dolara, a do 2030. godine, što zvuči potpuno nevjerovatno, oni očekuju da će cijena skočiti na 5 miliona dolara.

– Kako bitcoin bude nastavio da raste i po pitanju vrijednosti, upotrebljivosti i povjerenja sve više će se ponašati kao čuvar vrijednosti nalik zlatu, rekao je na diskusiji osnivač kompanije za kripto-bankomate Koinflip, Daniel Polotski, koji vjeruje da će bitcoin do kraja ove godine vrijedeti oko 80.000 dolara.

– U jednom trenutku bitcoin će skinuti sa trona zlato, kao najbolji čuvar vrijednosti, nadam se da će to biti do kraja ove decenije – dodaje Polotski.

Ponašanje učesnika na tržištu je drugačije ove godine, rekao je Gunar Jaerv, direktor First Digital Trusta, koji predviđa da će do kraja godine bitcoin vrijediti oko 70.000 dolara.

On je dodao da interesovanje velikih finansijskih sistema, inovacije i infrastruktura, što su ključni dijelovi puzle, polako dolazi na svoje mesto.

Sa druge strane, nisu svi u toj mjeri optimistični. Predavač na Univerzitetu u Kanberi, Džon Havkins, ističe da je vrijeme da se bitcoin proda, da je riječ o spekulativnom balonu koji će kad tad da pukne.

– Kolaps cijene bitcoina može da rezultira razočarenjem u sve kriptovalute (iz čega mogu da budu izuzete “stabilni novčići” vezani za neku valutu) jer digitalne valute centralne banke pokazuju da su budućnost e-valute, ili bi to moglo biti samo zato što se Ethereum smatra boljom kriptovalutom – kaže Havkins.

Važno je pomenuti i da je prije manje od sedmicu dana, generalni direktor jedne od najvećih kripto-mjenjačnica u svijetu Bajnensa putem svog tvitera upozorio na oštro kretanje cijena kriptovaluta u predstojećem periodu.

– Očekujte veliku volatilnost na kriptotržištu u narednim mjesecima – napisao je Čangpeng Žao, poznatiji kao ČŽ.