Češka obustavlja naplatu PDV-a na struju i plin

0

Češka vlada na odlasku privremeno je obustavila naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na električnu energiju i plin kako bi građanima olakšala teret velikih računa.

U novembru i decembru neće se naplaćivati PDV na električnu energiju i plin, saopćilo je ministarstvo finansija u ponedjeljak.

Vlada je time reagirala na “vrlo neobičnu situaciju”, rekla je nakon sjednice ministrica finansija Alena Schillerova.

Mjera će državni budžet koštati oko 157 miliona eura.

Vlada sugerira i dopune zakona kojima bi se opskrba plinom i strujom od iduće godine trajno izuzela od PDV-a.

Premijer Andrej Babiš, čelnik centristričke strane ANO, poražen je na nedavnim parlamentarnim izborima i izjavio je da je spreman predati vlast, istaknuvši da će odbiti mandat ako mu ga predsjednik Miloš Zeman ponudi, objavila je agencija ČTK.

Situacija se zakomplicirala nakon što je Zeman hospitaliziran i trenutno prema jučerašnjoj objavi predsjednika gornjeg doma parlamenta Miloša Vystričila ne može obavljati svoju dužnost.

Babiš pak ne uspijeva pronaći partnere za koaliciju i njegova potencijalna vlada zasigurno ne bi dobila povjerenje donjeg doma parlamenta, ali taj bi mu pokušaj mogao produžiti mandat za nekoliko mjeseci. 

Vođa opozicije Petr Fiala usprotivio se pak obustavi naplate PDV-a na struju i plin, rekavši da bi bolje rješenje bile ciljane subvencije za domaćinstva s niskim primanjima.

Mjeru još mora odobriti Evropska komisija, a vremenski se poklopila s naglim rastom cijena struje i plina koji je širom Evrope nagovijestio žestoki cjenovni udar na domaćinstva i prisilio vlade na intervenciju.