Čelnik Fitcha: Turska će nastaviti ekonomski rast i nakon pandemije

0

Čelnik međunarodne agencije Fitch Ratings Douglas Winslow kazao je da će Turska naredne godine dostići svoj održivi trend ekonomskog razvoja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon ovogodišnje borbe protiv posljedica pandemije koronavirus, bruto nacionalni proizvod (GDP) Republike Turske će se 2021. godine povećati za 4,5 posto”, kazao je Winslow.

On je za AA kazao da je u prvom kvartalu ove godine, prije izbijanja pandemije, Turska ostvarila ekonomski rast za više od šest posto, ali da će drugi kvartal zbog pandemije biti oprečnih ishoda.

Dodao je da se u trećem kvartalu godine očekuje ravnolinijski ekonomski rast, a oporavak ekonomskog rasta se očekuje tek u četvrtom kvartalu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Turske (TurkStat) u 2019. godini je ta zemlja ostvarila ekonomski rast od 0,9 posto.

“Naravno da će rast biti usporen i oporavak prolongiran ako pandemija ne bude efikasno kontrolirana i djelomične restrikcije prolongirane”, kazao je Winslow.

Winslow je kazao da Fitch Rating i dalje projicira da će turska ekonomija na kraju ove godine ostvariti rast od 0,8 posto zbog toga što je ostvaren veliki ekonomski zamah u periodu prije pandemije i što su smanjenje kamatne stope.

On je kazao da će nastavak vladinih fiskalnih stimulacija u Turskoj pomoći u ekonomskom sektoru.

Fitch projicira da će godišnja inflacija u Turskoj biti smanjena sa 11,86 na 8,5 posto.

Prolog mjeseca su vlasti Turske odobrile paket Štit ekonomske stabilnosti od 100 milijardi lira (15,4 milijarde dolara) kako bi se uspješnije premostile posljedice pandemije COVID-19.

Fitch predviđa ekonomski pad za 4,2 posto u zemljama eurozone.

Agencija Anadolija