Čelnici „Glencorea“ danas na sastanku u Vladi FBiH

0

Čelnici švicarskog rudarskog giganta „Glencore“ održat će danas sastanak u Vladi Federacije BiH kako bi se razgovaralo o privatizaciji posrnule mostarske kompanije „Aluminij“, kojoj zbog enormnih dugova prijeti stečaj.

Ovim je potvrđeno da je ova švicarska kompanija najozbiljniji kandidat za preuzimanje „Aluminija“. Šestočlana delegacija „Glencorea“ danas bi trebala predstaviti plan ulaganja kako bi „Aluminij“ bio spašen od kolapsa, piše Avaz.

Za spas „Aluminija“ potrebno je više od pola milijarde KM, jer je firma dužna 377 miliona KM, a ostvarila gubitke veće od 250 miliona KM.

„Glencore” već godinama posluje s “Aluminijem” tako da mu isporučuje glinicu, a izvozi aluminijske proizvode. Ovoj firmi s više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda nije nikakav problem da uđe u ovaj aranžman.

Danas će na pregovorima u Vladi biti i predstavnici grupacija „Erdal“ i PPD, ali i čelnici širokobriješke firme „Feal“.

Ako dođe do dogovora o privatizaciji, potrebno je imenovati novu Upravu „Aluminija“, čiji su većinski vlasnici mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 56 posto udjela. Vlada FBiH u ovoj firmi ima udjel od 44 posto.