CCI: Slabo poboljšanje na bh. tržištu rada

0

U posljednjih 18 mjeseci došlo je do slabog poboljšanja na bh. tržištu rada koje neće doprinijeti poboljšanju stanja u privredi, pokazalo je istraživanje Centara civilnih inicijativa (CCI) koje je predstavljeno danas u Sarajevu.

Projekt koordinator CCI-ja Ismar Hota izjavio je da u toj organizaciji smatraju da sve dok ne budu provedene strukturne promjene na poboljšanju vladavine prava koje bi trebale dovesti do novih domaćih i stranih investicija neće biti značajnog rasta privrede i pada nezaposlenosti.

Istakao je da je problem s mjerom Vlade FBiH kojom je 50 miliona KM potrošeno za finansiranje prvog zapošljavanja što kad ta sredstva budu potrošena svi koji su na taj način bili zaposleni vrlo vjerovatno ponovo ostaju bez posla, jer se trošenje budžetskog novca za zapošljavanje ne može smatrati aktivnom politikom zapošljavanja.

Hota je naveo da poseban problem te mjere predstavlja što novac za nju nije postojao već se čekalo na privatizaciju firmi poput Fabrike duhana Sarajevo  da bi se finansiralo prvo zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina.

Naglasio je da dodatni problem na tržištu rada u BiH predstavlja što zavodi za zapošljavanje troše velika sredstva na finansiranje zdravstvene zaštite nezaposlenih od kojih mnogi rade “nacrno”, a prijavljuju se da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu, koje je paradoksalno povezano s radnim statusom, iako je Ustavom BiH svim građanima zagarantovana zdravstvena zaštita. (Fena)