Čavara: Privredni subjekti treba da rade

0

Predsjednik Federacije BiH i zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara smatra da mjere za saniranje ekonomskih posljedica koje je utvrdila Vlada FBiH zbog pandemije koronavirusa nisu zakasnile i da Vlada radi ono što može.

Sugerirao je svim kriznim štabovima da dobro razmotre odluke koje usvajaju te da uz mjere koje propisuje zdravstveni sistem, osiguraju da rade i privredni subjekti.

– Ni država ni Federacije ni kantoni neće moći nadoknaditi ono što će gospodarski subjekti izgubiti, jer ne znamo koliko će pandemija još dugo trajati – istakao je Čavara.

Gubitak radnih mjesta nenadoknadiv

Uz poštivanja mjera, dodao je, mora se osigurati funkcioniranje ekonomije te naglasio da se osiguraju mjere da što više privrednih subjekata radi.

– Ako ovo potraje, bojim se da ćemo bespovratno izgubiti mnoga radna mjesta, a to je nenadoknadivo – upozorio je Čavara.

Istakao je da neke od evropskih zemalja, među kojima je i Austrija, već ublažuju mjere te da se mora voditi računa, pored zdravstvenih, i o egzistencijalnim problemima.

– Nijedna mjera Vlade FBiH ne može nadoknaditi privrednu aktivnost – zaključio je Čavara prije početka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Fena