Carlos Ghosn ostaje na dužnosti u Renaultu

0

Renaultov izvršni direktor Carlos Ghosn, koji se trenutno nalazi u pritvoru, ostaje na dužnosti, odlučili su članovi Upravnog odbora Renaulta.

Thierry Bollorre je proglašen zamjenikom izvršnog direktora kako bi se osiguralo svakodnevno upravljanje nakon Ghosnovog uhićenja, javlja The Economic Times.

Predsjednik tvrtke Nissan te izvršni direktor tvrtke Renault i vođa saveza Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa uhićen je u ponedjeljak u Japanu zbog sumnji u financijske malverzacije.

Iz tvrtke Nissan je, povodom uhićenja predsjednika tvrtke, izdano priopćenje u kojem navode da su mjesecima istraživali Ghosna i direktora Grega Kellyija nakon izvješća zviždača.

Uhićenje Ghosna šokiralo je automobilsku industriju u kojoj je bio jako uspješan i pripisivale su mu se zasluge za spašavanje velikih proizvođača automobila.

Odbor Nissana sastat će se u četvrtak kako bi odlučio o njegovoj sudbini, a iz Mitsubishija navode kako će predložiti da ga se odmah otpusti s pozicije predsjedatelja partnerstva.

Vijest o njegovu uhićenju prouzročila je pad cijena dionica Renaulta za 15 posto, što je najniža razina u posljednje četiri godine. Cijene Nissanovih dionica pale su 12 posto, prenose agencije.

Očigledno urušavanje Ghosnove karijere postavlja pitanja o nastavku partnerstva triju automobilskih tvrtki. Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire i njegov japanski kolega Hiroshige Seko već su pružili snažnu potporu jednom od najvećih simbola francusko-japanske industrijske suradnje.

Država Francuska posjeduje 15 posto udjela u Renaultu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je kako će Pariz biti “izuzetno oprezan” oko stabilnosti Renaulta i tročlanog saveza nakon Ghosnova uhićenja.

Japanski sudski izvor rekao je AFP-u da se Ghosna može pritvoriti do 23 dana, ali bi vjerojatno ranije mogao biti oslobođen uz jamčevinu.

Ghosn se smatra jednim od najjačih vođa u automobilskoj industriji i arhitektom gore spomenutog saveza između tvrtki Nissan, Renault i Mitsubishi. Tri velika proizvođača automobila, zahvaljujući svojem partnerstvu, tijekom godina uspjela su se probiti na sam vrh svjetske ljestvice automobilskih kompanija.

Lani su zajednički prodali 10,61 milijun osobnih vozila, što ih svrstava na sam vrh ispred Volkswagen grupe i Toyote.