Čakrabarti: Zapadni Balkan prioritet za EBRD

0

Zapadni Balkan je prioritet za EBRD i cijeli svijet želi da taj region uspije, poručio je danas direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti otvarajući Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu.

On je istakao da je EBRD do sada u region investirao gotovo 13 milijardi dolara. Samitu prisustvuju premijeri država Zapadnog Balkana, prenio je Tanjug.

Uz napomenu da je ovo “historijski samit”, Čakrabarti je podsjetio da je prvi ovakav Samit održan 2014. godine i da predstavlja dobar model za sve druge samite za druge regione, u kojima EBRD također investira.

– Cijeli svijet želi da ovaj region uspije – rekao je Čakrabarti.

On je doda da EBRD želi pružiti jedinstven doprinos procesu što brže integracije zemalja regiona u EU.

– Ovi samiti EBRD-a za Zapadni Balkan imaju posebnu ulogu, koju treba da odigraju, da se u uspješnom braku spajaju politika i ekonomija kroz direktan dijalog. Ovi samiti se fokusiraju na praktične rezultate i projekte i promovišu Zapadni Balkan kao izuzetno atraktivnu investicionu destinaciju – rekao je Čakrabarti.

On je istakao da želi da investitori ostvare komunikaciju i interakciju sa premijerima Zapadnog Balkana, a da se premijeri vrate kući sa opipljivim rezultatima, novim poslovima i investicionim partnerima.

U tom smislu, napmenuo je da će danas tokom samita biti potpisano šest novih projekata.

Istakao je da je EBRD do sada u regionu uložio gotovo 13 miilijardi dolara. Dodao je da će EBRD najvjerovatnije finansirati izgradnju autoputa Niš – Priština – Tirana.