BYD otvorio proizvodni pogon u Tajlandu

0

Najveći kineski proizvođač električnih automobila, BYD, otvorio je novi proizvodni pogon na Tajlandu na dan kada je Evropska komisija uvela privremene dodatne carine na uvoz električnih vozila iz Kine.

Pogon će moći da proizvede do 150.000 vozila godišnje. Otvaranjem fabrika BYD nastavlja da širi svoju proizvodnju na tržišta izvan Kine.

Danas otvorena fabrika u industrijskoj zoni jugoistočno od Bangkoka otvoriće približno 10.000 novih radnih mjesta. “Proizvodnja će se u početku fokusirati na električna vozila, a kasnije i na plug-in hibride”, rekao je izvršni direktor BYD-a Vang Čuanfu na otvaranju.

Tajland se dugo smatra važnom proizvodnom lokacijom za japanske automobilske divove kao što su Toyota i Honda. Trenutno tajlandske vlasti rade na jačanju proizvodnje električnih vozila na domaćem tlu, zbog čega su proizvođačima automobila ponudile i poreske olakšice.

BYD trenutno optimistično gleda na realizaciju planova proširenja proizvodnih pogona, u okviru kojih planiraju i drugu fabriku u EU.

Kompanija je prošle godine ostvarila rekordnu dobit od 30 milijardi juana (4,1 milijardu USD), ali je u aprilu objavila da su tromjesečni prihodi manji od očekivanih. U prvom tromjesečju ove godine su ostvarili 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) poslovnih prihoda.

BYD se suočava s oštrom konkurencijom na domaćem tržištu, gdje je prisutno čak 129 brendova električnih vozila, te brojnim regulatornim preprekama na američkom i evropskom tržištu. Evropska komisija je danas ispunila svoja predviđanja i najavila da će od petka uvesti privremene dodatne carine na uvoz električnih automobila iz Kine.

Za automobile najvećeg kineskog proizvođača električnih automobila BYD uvodi se dodatna carina od 17,4 posto. Trenutno je carina na uvoz električnih automobila iz Kine u EU deset posto, prenosi “AutoBlog”.