Busplanet uspješno radi 30 godina, autolimarska radionica izrasta u centar za teretna vozila

0

Busplanet se bavi remontom, restauracijom i reparacijom vozila iz teretnog programa vozila. Ova firma iz Ugljevika vrši kompletnu restauracija i reparaciju teretnog programa uključujući i mehaniku i limariju.

Firma je osnovana prije 30 godina kao autolimarska radionica a danas je prerasla u pravu porodičnu firmu u kojoj rade svi članovi porodice Todorović.

– Nakon što je osnovana radionica se bavila autolimarijom i radila samo sa putničkim automobilima. Ja sam se pridružio ocu nakon što sam završio srednju školu i nakon što sam vidio koliko je teško pronaći posao. Odlučio sam se posvetiti privatnom poslu i razvijati ga – priča nam Boriša Todorović.

I u tome je uspio. Od 2004. godine Busplanet radi isključivo sa vozilima iz teretnog programa i sarađuje sa velikim prevozničkim fimama u BiH i regiji.

Ove godine prave veliki korak naprijed a u planu imaju i nove investicije. U izgradnji je novi objekat lakirnice i komore koji će se namjenski koristiti samo za lakiranje autobusa i kamiona.

Objekat će biti opremljen najmodernijom opremom i ventilacijom koja u potpunosti eliminiše čestice prašine. Kako nam kaže Todorović, sličan objekat u široj regiji Ugljevika ne postoji.

Otvaranje novog objekta dovešće i do novih zapošljavanja a Busplanet ima namjeru realizovati i druge projekte kojima će u potpunosti zaokružiti pružanje usluga za teretni program.

– Proširićemo djelatnost kako bismo počeli proizvodnju nadogradnje za kiper kamione, proizvodnju stranica, zamjenu podšasije, metalnih dijelova i karoserije. U planu je i otvaranje prodavnice dijelova samo za autobuse. Da BiH dobije pravi centar za kamione i autobuse – najavljuje Todorović.

Busplanet uspješno posluje tri decenije a Todorović kaže kako je za to zaslužan isključivo vrijedan i uporan rad.

Njegov recept je jednostavan.

– Samo treba što manje gledati u državu i od nje očekivati pomoć i treba se držati dalje od politike. Svojim radom možete postići puno – zaključuje Todorović.

D. Hadžić