Buffett donirao još 2,9 milijardi dolara

0

Warren Buffett upravo je objavio svoje godišnje dobrotvorne donacije za pet organizacija. Ove godine, investitor poklanja 15,9 miliona dionica Berkshire Hathawaya klase B u vrijednosti od oko 2,9 milijardi dolara.

To diže ukupni iznos njegovih filantropskih donacija na više od 37 milijardi dolara od 2006. godine.

Buffett je rekao da će tokom života dati više od 99 posto svog bogatstva, a glavnina će otići Fondaciji Bill and Melinda Gates, potom dobrotvornoj organizaciji koju je osnovala Buffettova pokojna supruga Susan Thompson Buffett, te dobrotvornim organizacijama koje vodi svako od njegovo troje djece.

Nakon što je dao najnoviju donaciju, Buffett još uvijek posjeduje 248.734 dionica Berkshirea Klase A u vrijednosti od oko 67,5 milijardi dolara.

Prije nego što je svake godine u dobrotvorne svrhe počeo davati dio bogatstva, posjedovao je 474.998 dionica Berkshirea Klase A, koje bi danas bile vrijedne oko 129 milijardi dolara.

Buffetta često optužuju da daje dobrotvorne donacije u svrhu prikupljanja poreskih olakšica.

Ove godine je otkrio opseg svoje porezne olakšice za svoje filantropske aktivnosti: njegov kombinovani porez na dohodak od savezne države i Nebraske – uključujući projekcije za 2020. – smanjen je za oko 43 centa za svakih 1.000 dolara koje je dao fondacijama u posljednjih 15 godina.

J. P.