Budžet RS bit će povećan za 188 miliona KM

0

Virus korona ubrzao je rebalans budžeta Republike Srpske. Prihodi po svim stavkama biće manji, a uštediće se više od 41 milion maraka, računica je ministarstva finansija.

Manje novca biće izdvojeno i za rashode za robe i usluge. 6,3 miliona manje potrošiće se na struju, komunalne, transportne i komunikacione usluge. Štediće se i na putovanjima, smještaju ali i stručnim uslugama.

Novca iz budžeta koji je namijenjen socijalnoj zaštiti biće manje za oko 3 miliona, ali to se uglavnom odnosi na uštede po pitanju prevoza učenika. Stezaće se kaiš i po pitanju svih nabavki koje u ovom periodu nisu neophodne. Odustalo se i od nabavke službeniih vozila, javlja ATV.

– Ukupno naše smanjenje troškova je 41 milion i 200.000 maraka, dok na drugoj strani imamo povećanja tj. izdatke, a se vezano za sprečavanje negativnih posljedica korona virusa – rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Najviše novca rebalansom biće usmjereno u zdravstvo i to zbog borbe sa virusom korona. Fondu zdravstvenog osiguranja obezbjeđena su dodatna sredstva u iznosu od 52 miliona maraka. Više novca predviđeno je i za Institut javnog zdravstva i to oko 9 miliona maraka. 10 miliona više planirano je i za najstariju populaciju zbog većeg broja penzionera.

Preusmjeren je i novac za Kompenzacioni fond u iznosu od 151 milion maraka. Po pitanju budžeta mnogo toga radiće se u hodu smatra i predsjednik Republike Srpske. Priliv novca je kaže već smanjen zbog drugačije uplate poreza i doprinosa tokom mjeseci borbe sa koronom. Štete nastale zbog korone još će se kaže sabirati jer ih je teško predvidjeti.

– Ono što moramo definitivno uraditi jeste da se očuva potrošnja i mi na tome radimo i iz tog razloga nismo pričali o smanjenju plata nego samo o očuvanju onih plata koje su bile utrošene, plate u privredi prema tome velika je to šteta – istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Okvir budžeta rebalansom povećan je za 188 miliona i iznosi tri milijarde i 613 miliona naraka. A bio je predviđen u iznosu od tri milijarde i 425 miliona. O rebalansu budžeta poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljaće u srijedu po hitnom postupku na posebnoj sjednici Parlamenta, javlja ATV.