Budućnost je stigla: Na cesti taksi bez vozača

0

Budućnost je, čini se, stigla prije nego što smo joj se nadali. Ukoliko se trenutno nalazite u Singapuru, možete naručiti taksi bez vozača i među prvima uživati u jedinstvenom iskustvu, prenosi hrvatski portal Autostart.

NuTonomy, startup iz Massachusettsa, upravo je u Singapuru lansirao svoju taksi službu koja se drastično razlikuje od svih ostalih taksi službi na svijetu – njihovim će automobilima naime upravljati kompjuter, a ne vozač.

nutonomy

NuTonomy i singapurske vlasti sporazum su potpisale još u julu, a testiranje su započeli u aprilu ove godine. Zasad su u funkciji dva taksija, a kompanija se nada da će ih do kraja godine biti barem 10 do 12. Za sve one koji automobil pozovu aplikacijom vožnja će biti besplatna u zamjenu za ocjenu i opis usluge i cijelog iskustva vožnje.

Iako automobilima neće upravljati čovjek, u njima će u svakom trenutku biti tzv. ‘sigurnosni inžinjer’, čovjek koji će promatrati kako se automobil ponaša u prometu i eventualno reagovati u nepredvidivim situacijama. U isto vrijeme, Uber, Ford i BMW užurbano rade da i oni na ceste što prije puste svoje automobile bez vozača.