Ova zemlja upravo je ostvarila rekordan izvoz

0

Turski izvoz u oktobru je zabilježio najviši nivo u istoriji popevši se na iznos od 17,3 milijarde dolara (145,3 milijarde TL), objavila je u ponedjeljak ministrica trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan.

Kako se trgovina nastavila oporavljati od posljedica pandemije koronavirusa, izvoz je u ovom mjesecu porastao za 5,6% na godišnjem nivou a ukupni opseg trgovine u oktobru dosegao je preko 37 milijardi dolara, rekla je Pekcan.

Trend izvoza u oktobru indikator je koji pokazuje kako će izvoz zemlje nastaviti rasti, ustvrdila je Pekcan, piše turski Daily Sabah.

“Turska zadržava izvozne kapacitete i novim će rekordima krenuti naprijed snažnim koracima u skladu s našim ciljevima”, dodala je.

Najbrži oporavak

“Ulazimo u novo razdoblje u kojem izvoz svakodnevno jača. Izvoz u oktobru potvrda je da će Turska biti među zemljama koje se najbrže oporavljaju i da će pandemiju prevladati s najmanje moguće štete”, rekao je ministar finansija i trezora Berat Albayrak ocjenjujući podatke.

Među izvoznim proizvodima dominirali su automotiv, konfekcija, hemikalije i nakit.

S druge strane, uvoz je zabilježio 8,5-postotni rast na godišnjem nivou, na oko 19,73 milijarde dolara, pokazuju podaci Ministarstva trgovine. Oko 87,8% uvoza sastojalo se od sirovina i investicijske robe.

Vanjskotrgovinski deficit zemlje popeo se na godišnjem nivou na 35,67% na 2,4 milijarde dolara u oktobru.

Omjer pokrivenosti izvoza uvozom popeo se na 87,9% u mjesecu, što je najviši nivo zabilježen 2020. godine do sada.

D. Hadžić