Brze procjene CBBH: Brži ekonomski rast

0

Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka, i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 5. juna 2024. godine, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realnog BDP-a u prvom kvartalu 2024. godine na 1,8%, što je gotovo identično procjeni iz marta (1,7%).

Nastavak blagog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine očekuju u prvom kvartalu zbog nastavka rasta u djelatnostima uslužnog sektora, i smanjenja inflatornog pritiska.

Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično je kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru, koja je bila dijelom i posljedica smanjene tražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera.

– Imajući u vidu kako industrijska proizvodnja bilježi nešto slabiji pad aktivnosti, a izvoz blagi rast na godišnjem nivou u aprilu 2024. godine, naša prva preliminarna

procjena je da bi ekonomska aktivnost mogla biti nešto jača u drugom kvartalu, oko 2,4%. Posljedično, naša preliminarna procjena intenziteta rasta realnog BDP-a iznosi 2,1% za prvo polugodište 2024. godine – naveli su iz CBBH.

Trenutno procjenjuju kako će ukupna inflacija iznositi 2,6% u drugom kvartalu 2024. godine, a temeljna inflacija 4,2%.

Neočekivano brzo usporavanje inflacije u drugom polugodištu 2023. godine će imati značajan bazni uticaj na kretanje indeksa potrošačkih cijena.

– Očekujemo da će povećanja cijena prevoza zbog baznog efekta, ali i povećanja cijena režijskih troškova, koje su osim utjecaja baznog efekta pod pritiskom najavljenog povećanja cijena električne energije, te efekti nedovoljne ponude radne snage imati posebno značajan utjecaj na povećanje inflacije – ističu.

Očekivane cijene ostalih odjeljaka u narednom periodu pratit će trend koji je prisutan od početka godine. Preliminarna procjena inflacije u trećem kvartalu ukazuje na blago jačanje inflatornih pritisaka u odnosu na prethodni kvartal, ali su projekcije i dalje u skladu sa onim iz srednjoročnog makroekonomskog modela za 2024. godinu.

Inflacija u BiH je primarno pod utjecajem promjena u nivou temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na rast domaćih cijena.

Procijenjena inflacija u eurozoni za drugi kvartal 2024. godine je gotovo identična domaćoj i iznosi 2,5%. Najnovije projekcije ECB-a iz juna 2024. godine za ukupnu i temeljnu inflaciju u eurozoni su revidirane naviše za 2024. i 2025. godinu u odnosu na projekcije iz marta. Sadašnja procjena ukupne inflacije u eurozoni iznosi 2,5% u 2024. i 2,2% u 2025. godini.

Sljedeći krug brzih procjena BDP-a, te ukupne i temeljne inflacije CBBH planira objaviti u septembru 2024. godine.