Brza cesta Lašva – Nević Polje ipak neće proći kroz naselje

0

Nakon protivljenja mještana Nević Polja, koji nisu htjeli dopustiti da im brza cesta koja će se uskoro graditi, selo podijeli na dva dijela, novotravničko Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici usvojilo je novu, izmijenjenu trasu kojom će brza cesta samo 300-ak metara zahvatiti općinu Novi Travnik.

Kako je kazao Ermin Hadžimehmedagić, šef Službe za projektiranje JP “Autoceste FBiH”, novotravnički dio trase četvrti put iznova projektiraju taj dio.

– Prijašnja trasa dijelila je naselje na dva dijela i trebao je rušiti četiri kuće. Tu je došlo do neslaganja iako smo predlagali da napravimo neki vijadukt. Nađeno je kompromisno rješenje koje samo malim dijelom zahvata općinu Novi Travnik i u kojem ćemo eventualno morati srušiti samo jednu kuću – rekao je Hadžimehmedagić.

Za sada se, kaže, još ne može reći kad će biti eksproprijacija zemljišta, s obzirom na faze koje treba provesti prije toga.

– Nakon usvajanja prostornog plana, idu izrada idejnog i glavnog projekta, pa elaborat o eksproprijaciji, kada će se tačno znati koje kuće se ruše, koliko kvadrata i sve. Izgradnja brze ceste krenut će od ulaza u Vitez do Nević Polja – kazao je Hadžimehmedagić.

Kako je ranije kazao Robert Fišić, predsjednik Mjesne zajednice Nević Polje i vijećnik u Općinskom vijeću, mještanima je najprihvatljiviji prijedlog projektanta kojim se brza cesta u potpunosti izmješta na područje općine Travnik i ne prolazi kroz naselje, ne dira nijednu kuću.

(avaz.ba)