‘Brovis’ povećava proizvodnju i izlazi na tržište EU

0

Delegacija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je predvodio direktor  dr. Senad Huseinagić, boravila je u radnoj posjeti sjedištu kompanije “Brovis” Visoko, članici AKOVA grupe, u njihovom sjedištu u Dobrinju kod Visokog.

Domaćini su im bili generalni menadžer kompanije Nirves Bulaja i menadžerica za kvalitet Merjem Mlaćo.

“Brovis” je sa gotovo 14 miliona peradi, koja je hranjena, uzgojena, zaklana i obrađena u vlastitim i pogonima kooperanata, u vrhu bh. peradarske industrije, sa zaokruženim proizvodnim ciklusom od hrane, preko uzgoja, klaonica, pa do pripremljenog i obrađenog mesa.

Za ovaj zaokruženi proizvodni ciklus u postupku je i dobijanje saglasnost za izvoz, uz još tri bh. firme, u države Evropske Unije, što ovoj kompaniji otvara vrata značajnog razvoja, povećanja proizvodnje i plasmana.

Svi segmenti INZ-a godinama sarađuju i pružaju laboratorijske, veterinarske i druge usluge nadzora “Brovisu”, a tema sastanka bila je proširenje saradnje na naučno-istraživačku oblast, pa su teme višesatnog razgovora Huseinagića i Bulaje sa saradnicima bile upravo mogućnosti pokretanja projekata naučno-istraživačkog rada, koji će doprinjeti većoj proizvodnji i još kvalitetnijim proizvodima iz ove kompanije.

Kako je istakao direktor “Brovisa”, opredjeljenje cijele AKOVA grupe je najsavremeniji pristup sigurnosti hrane, te će zbog toga u narednih nekoliko dana stručnjaci “Brovisa” i INZ-a pripremiti, a rukovodstva potpisati Protokol o namjeri pokretanja više naučno-tehničkih projekata na dodatnom unaprijeđenju kontrole i samog razvoja proizvodnje i kvaliteta proizvoda.

Osnova za budući Protokol o saradnji je nedavna posjeta premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića i njegovih saradnika INZ-u, kada je pružena puna podrška razvijanju i proširenju aktivnosti INZ-a u domenu naučno-istraživačkih projekata, koji će biti podrška direktnoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju u oblasti prehrambene industrije, po kojoj je ZDK lider u BiH.

Potvrđena je obostrana namjera dugoročnog i integrisanog pristupa sigurnosti hrane, i to u segmentu sirovinske osnove, proizvodnje, uzgoja, prerade i plasmana gotovih proizvoda po EU i međunarodnim standardima kvaliteta hrane. Najavljena je i mogućnost zajedničkog angažmana na projektima koji bi bili predstavljeni na predstojećem međunarodnom Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane “Nova postignuća i budući izazovi”, koji će krajem novembra biti održan u Opatiji (Hrvatska).

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će, prema riječima direktora Huseinagića, punu pažnju u narednom periodu posvetiti pružanju svih vrsta podrške značajnom i snažnom razvoju bh. peradarstva i mesne industrije u ZDK i šire, kroz svoj Veterinarski zavod i značajne laboratorijske kapacitete koji su već dobili ili su u procesima akreditiranja kod međunarodnih i domaćih akredicijskih tijela.