Broj turista u svijetu porastao za 30 miliona

0

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu porastao je u prvoj polovini ove godine za 4 posto ili gotovo 30 miliona u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na ukupno 671 milion, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Rast dolazaka turista u svijetu ove godine predvodio je Bliski Istok, s 8 posto više dolazaka stranih turista, a iz UNWTO-a ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja juna dolazili i u Evropu, njih 4 posto više nego prošle godine.

Afrika i Amerike su imale umjereniji rast, od 3, odnosno 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prvoj polovini ove godine ‘vraća’ nas istorijskom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od 3 do 4 posto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u januaru”, kažu iz UNWTO-a, prenosi Hina.

Među nacijama, turisti iz Kine zadržali su prvo mjesto u svijetu i ove godine, sa 14 posto više putovanja u inostranstvo nego lani, ali iz UNWTO-a dodaju da na to tržište dosta utiču trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utiče na izbor odredišta kineskih turista.