Broj turista u Francuskoj manji za skoro 40 posto

0

Francuski turizam pretrpio je ozbiljne posljedice pojave koronavirusa, objavio je ministar finansija ove zemlje Bruno Le Maire.

On je za CNBC kazao kako je broj turista u Francuskoj u proteklom periodu za 30 do 40 posto manji od očekivanog, prenosi BiznisInfo.

“To je, naravno, veoma veliki udarac francuskoj ekonomiji”, kazao je Le Maire.

Epidemija koronavirusa izbila je krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu a otada je u ovoj zemlji od nje umrlo skoro 2.500 ljudi.

Epidemija je uzrokovala zabrane putovanja, pomjeranje ili otkazivanje dogovorenih aranžmana, a pala je i potražnja za putovanjima avionom. Do sada je otkazano više od 200.000 letova.

Omiljena turistička destinacija

Francuska je jedna od zemalja sa najvećim brojem turista na svijetu. Prema podacima Ministarstva za evropske i vanjske poslove Francuske, u 2018. godini zemlju je posjetilo 89,4 miliona turista a ova privredna grana bruto domaćem proizvodu donosi gotovo 8 posto.

Svake godine Francusku posjeti oko 2,7 miliona kineskih turista, a kako je kazao ministar Le Maire, ove godine to neće biti slučaj.

U Francuskoj je do sada prijavljeno 12 potvrđenih slučajeva oboljelih od korona virusa i jedna umrla osoba, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.