Broj korisnika pametnih telefona dostiže 3,5 milijardi

0

Godina 2020. obilježava prekretnicu za globalno tržište mobilne telefonije, jer će broj aktivnih korisnika pametnih telefona doseći 3,5 milijarde ili oko 45 posto cjelokupne globalne populacije, navodi se u izvještaju istraživačke kompanije Newzoo.

Prema novom izvještaju Global Mobile Market, Kina će 2020. činiti više od četvrtine globalnog broja korisnika pametnih telefona.

Regije poput Srednje-Južne Azije, Subsaharske Afrike, Jugoistočne Azije i Latinske Amerike činit će takođe veliki dio rasta zbog sve veće penetracije pametnih telefona i poboljšanja (mobilne) internet infrastrukture u tim područjima.

Izvještaj je pokazao da će nešto manje od 200 miliona aktivnih pametnih telefona biti spremno za 5G do kraja godine, što će činiti tek pet posto globalnog broja. Taj će broj i dalje rasti, dostižući 4,8 milijardi do 2023. godine, s tim da će ih 42,7 posto biti kompatibilno s 5G tehnologijom.

Raste i broj korisnika koji igraju igre i do kraja 2020. godine bit će ih 2,5 milijarde a taj će broj također nastaviti rasti prema 2023. Ove godine će globalni prihod od mobilnih igara doseći 77,2 milijarde dolara, što je više od 13 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovi prihodi trebali bi preći granicu od 100 milijardi dolara 2023. godine.

“Ove i sljedeće godine Covid-19 će biti veliki izazov za masovno širenje 5G mreže, ali 5G revolucija i astronomski rast neminovno dolaze”, navodi se u izvještaju.

D. Hadžić