Broj električnih automobila u svijetu premašio 5 miliona

0

Broj električnih automobila u svijetu značajno je premašio 5 miliona, čemu je pomogla brojka od 2 miliona prodatih automobila u 2018. godini, prema izvještaju koji je prošle sedmice objavila Međunarodne agencije za energiju (IEA).

IEA-in izvještaj World Energy Outlook 2019 pokazuje da je rast električnih dvotočkaša i autobusa bio također impresivan, iako za sada uglavnom koncentrisan u Kini.

U izvještaju se navodi da će se godišnja prodaja električnih automobila povećati sa sadašnjih dva miliona na 10 miliona do 2025. godine i više od 30 miliona u 2040. godini.

Također se navodi da su među ključnim faktorima za ovaj rast i javne nabavke institucija vlasti i velikih privatnih logističkih kompanija kao i ulaganja u novu infrastrukturu.

Tako je na primjer njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno rekla da bi zemlja trebala imati milion stanica za punjenje električnih automobila do 2030. godine.

Uz to, u izvještaju se navodi i da su niži troškovi baterija važan dio priče.

„Troškovi baterije padaju na manje od 100 USD po kilovat-satu (kWh) do sredine 2020-ih, što je pad sa 650 USD / kWh koliko su iznosili prije pet godina, što znači da električni automobili na nekoliko ključnih tržišta postaju konkurentni na osnovi ukupnih troškova automobilima na konvencionalni pogon.“