Brod napravljen u BiH krenuo za Njemačku

0

Iz Viteza put Njemačke danas je krenula prva jahta proizvedena u Bosni i Hercegovini, gdje će na tamošnjem sajmu pokušati osvojiti prvu nagradu.

Denis Kraljević, vlasnik firme „Derubis Yachts“ i investitor projekta, ne krije oduševljenje što su dočekali ovaj trenutak, budući da su iza njih tri mjesec mukotrpnog rada na jahti, ali i šest godina planiranja da se realizira jedan ovakav project, piše Avaz.

Na ovaj način, poručio je Kraljević, željeli su pokazati svijetu da je moguće jahtu napraviti i u BiH.

– Očekujemo da ćemo izdominirati tamo. Idemo u Njemačku da ih potučemo na domaćem terenu. U srcu Njemačke ćemo uzeti nagradu – optimističan je Kraljević.

Luksuzna jahta duga je 12 metara, široka 4,4, a visoka 5,7 metara.

Među brojnim radnicima koji su prvi put radili na brodu je i Husein Ugorak iz Travnika, koji ne krije da je bio veliki izazov raditi na brodu.

– Završili smo radove i jahta je dočekala da putuje za Njemačku. Priznajem da su emocije pomiješane te da očekujemo uspjeh, budući da je uloženo mnogo truda u ovaj projekt – govori Ugorak.

Prva jahta potpuno proizvedena u Bosni i Hercegovini bit će predstavljena na Međunarodnom sajmu nautike, koji se održava u njemačkom gradu Hamburgu naredne sedmice.