Brnabić: Srbija ima najveću prosječnu platu na Zapadnom Balkanu, prestići će i Bugarsku

0

Srbija je danas zemlja sa najvećim prosječnim platama u regionu Zapadnog Balkana, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Srbije je dodala da se nada da će ova zemlja do kraja godine prestići i Bugarsku u tom pogledu.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu, kako bi se što prije vratili normalnom životu, a samim tim napravili još bolje ekonomske rezultate.

Brnabić je navela da je Srbija dijelila nesrećnu ekonomsku sudbinu regiona do 2014. godine, do 2012. bila na samom začelju, ali da je danas situcija potpuno drugačija.

“Nadam se da ćemo do kraja godine prestići i Bugarsku, kao članicu EU, po prosječnim platama. Sve je bolje, ali moramo da nastavimo da se borimo, radimo najbolje i najviše što umijemo, da zaustavimo koronu, da je pobijedimo, da bi se život vratio u normalu”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Žagubici.

Podsjetila je da je za ovu godinu bio zacrtan rast od šest posto, dodajući da se nada da će on biti između 6,5 i sedam posto.

“Predsjednik Aleksandar Vučić nam je podigao ljestvicu, jer je bio dobar prvi kvartal. Ekonomski rast znači rast plata i penzija, samo da nastavimo da radimo kao do sada”, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je EU Srbiji veliki i značajan partner, ali da zemlje članice dobijaju neuporedivo više sredstava nego Srbija kroz predpristupne fondove.

Ona je dodala da je najveća pomoć i podrška EU od investitora koji dolaze iz zemalja Unije, prije svega iz Nemačke.

“Lideri smo u privlačenju investicija, a 63.000 ljudi u Srbiji radi u njemačkim kompanijama, dok 70 posto izvoza svega, poljoprivrednih prozivoda, stočarstva, do tehnološki najnaprednijih proizvoda, autorskih prava, intelektualne svojine, ide na tržište EU”, ukazala je Brnabić, prenijela je agencija Tanjug.