Britanski milijarder Jim Ratcliffe želi da kupi Manchester United

0

Britanski milijarder Jim Ratcliffe želi da kupi Manchester United, izjavio je njegov portparol za londonski dnevnik The Times.

Njegov interes za kupovinu jednog od najtrofejnijih engleskih klubova je došao nakon što je istu namjeru iskazao najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk, a potom u poruci na Twitteru objasnio da je to bila samo šala te da nema namjeru da investira ni u jedan sportski klub.

Američka porodica Glazer, koja je većinski vlasnik Manchester Uniteda, našla se pod pritiskom javnosti, jer je klub očajno započeo novu sezonu i nalazi se na zadnjem mjestu Premier lige bez ijednog boda nakon dva odigrana kola.

Bloomberg je objavio da su Glazeri spremni da prodaju  manjinske udjele, čime bi se otvorila vrata za ulazak Ratcliffea u vlasničku strukturu kluba.

“Ako je klub na prodaju, Jim je svakako potencijalni kupac. Ako je tako nešto moguće, zainteresovani smo za razgovor o dugoročnom vlasništvu”, izjavio je Ratcliffeov portparol.

Glazeri su izloženi intenzivnim kritikama zato što nisu uložili u ekipu ni u stadion Old Trafford. Manchester United je već pet godina bez trofeja, a dug kluba je narastao za 11% na oko 496 miliona funti.

Ratcliffe, koji je na čelu hemijske kompanije INEOS, rodom je iz Manchestera i dugogodišnji je navijač kluba.

“Tu se ne radi o tome je li neko utrošio novac ili nije. Jima zanima ono što može biti učinjeno odmah te, znajući koliko je klub važan za grad, vjeruje da je ovo pravo vrijeme za resetovnje”, dodao je milijarderov portparol.

Ratcliffe je bio jedan od mogućih kupaca londonskog Chelseaja, nakon što je fond Romana Abramoviča bio prisiljen na prodaju, ali je klub završio u rukama investicione grupe na čelu sa Toddom Boehlyjem i Clearlake Capitalom.

Manchester United je prošlu sezonu završio na šestom mjestu i ostao bez nastupa u Ligi prvaka. U klub je za glavnog trenera doveden Erik ten Hag iz Ajaxa, ali Holanđaninje loše započeo svoju eru na klupi, s dva poraza i šest primljenih golova.

Izvor: SEEbiz