Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson posjetio Centralnu banku Bosne i Hercegovine

0

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) gdje je razgovarao s guvernerom Senadom Softićem.

Guverner Softić prezentirao je ambasadoru Fergusonu osnovne makroekonomske pokazatelje, a posebna pažnja bila je posvećena stanju u finansijskom i bankarskom sektoru. Guverner je istakao kako CBBiH ima dobru saradnju s predstavnicima bankarskog sektora, te da očekuje da zajedno intenzivno rade na identifikaciji, definisanju potreba i jačanju bankarskog sektora s ciljem stvaranja modernog i pouzdanog  finansijskog sistema u BiH.

Guverner je također napomenuo da se i Reformska agenda dotiče finansijskog sektora u BiH u dijelu koji se odnosi na pitanje unapređenja bankarske supervizije u skladu s međunarodnim standardima te u dijelu gdje se pokušavaju naći načini za oživljavanje bankarskog sektora u oblasti kreditiranja.

“ Centralna banka Bosne i Hercegovine ima koordinacijsku ulogu u bankarskoj superviziji u BiH i ova uloga će biti intenzivirana u skladu sa zakonskim ovlaštenjima ove institucije. Također, jačat će i koordinacijska uloga Centralne banke Bosne i Hercegovine u očuvanju finansijske stabilnosti kroz intenzivniju saradnju u okviru Stalnog odbora za finansijsku stabilnost” – kazao je guverner u razgovoru s britanskim ambasadorom.

Ambasador Ferguson je istakao značaj Centralne banke Bosne i Hercegovine u finansijskom sektoru i podržao njene sadašnje i buduće aktivnosti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.