Britanska ekonomija bilježi najveći pad u 40 godina

0

Britanska ekonomija smanjila se početkom ove godine najviše od 1979. godine a domaćinstva su smanjila svoju potrošnju, prema službenim podacima koji uključuju uključivali prvih nekoliko dana zaustavljanja poslovnih aktivnosti nakon pojave koronavirusa.

Bruto domaći proizvod pao je kvartalno za 2,2% između januara i marta, objavio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Premijer Boris Johnson predstavit će danas svoj plan za ubrzani oporavak britanske ekonomije a očekuje se i da najavi ubrzanje 5 milijardi funti (6,13 milijardi USD) vrijednog ulaganja u infrastrukturu, prenijela je agencija Reuters.

Britanska ekonomija mogla bi se smanjiti za 20% u prvoj polovini 2020. godine, najavila je Banka Engleske početkom ovog mjeseca navodeći kako je prekid aktivnosti imao negativan uticaj na većinu sektora u periodu april-juni te kako bi pad privrede u ovoj godini mogao biti najgori u tri vijeka.

Najnoviji podaci pokazali su smanjenje potrošnje u domaćinstvima za najveći iznos od kada se evidencija vodi, od pedesetih godina prošlog vijeka.

“Zatvaranje većine preduzeća 23. marta značilo je da domaćinstva nisu bila u stanju da troše čak i da su htjela”, rekao je Thomas Pugh, britanski ekonomist iz Capital Economicsa, dodajući da će ekonomija tek 2022. godine moći da se vrati na nivo prije krize.

ONS je ranije procijenio da se britanska ekonomija smanjila za rekordnih 20,4% u aprilu od marta, ali u posljednje vrijeme ima nekih znakova oporavka.

ONS je također objavio da je deficit tekućeg računa Britanije porastao za više nego što se očekivalo u prva tri mjeseca 2020. godine.

D. Hadžić