Britanija izbacila Huawei iz 5G, Kina prijeti odmazdom

0

Velika Britanija trebala bi se suočiti s odmazdom zbog svoje odluke da zabrani korištenje opreme kompanije Huawei u 5G mreži, pišu kineski mediji iza kojih stoji država. Oni potez Londona nazivaju “neosnovanim”.

U utorak je Velika Britanija saopštila da mobilni mrežni operateri u toj zemlji neće moći kupiti novu Huaweijevu opremu za 5G nakon 31. decembra, a također će morati ukloniti postojeću Huawei 5G opremu do kraja 2027. godine.

Odluka je označila zaokret Londona nakon što je prvotno omogućio Huaweiju da igra ograničenu ulogu u mobilnoj mreži nove generacije.

Nove američke sankcije u maju, usmjerene na isključenje Huaweija iz nabavke čipova napravljenih korištenjem američkog softvera i opreme, izazvale su hitni pregled britanskog Nacionalnog centra za sajber sigurnost (NCSC).

Organizacija je navela da je “ozbiljno pogođena dugoročna sposobnost Huaweija da izrađuje proizvode korištenjem vrhunske tehnologije.”

– Ujedinjeno Kraljevstvo više ne može biti uvjereno da će moći garantovati sigurnost buduće opreme Huawei za 5G – izjavio je u utorak ministar za digitalizaciju zemlje Oliver Dowden.

Huawei je pozvao vladu da preispita taj potez dodajući da je “uvjeren” da nova američka ograničenja neće utjecati na otpornost ili sigurnost proizvoda koje firma isporučuje.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao da odluka Ujedinjenog Kraljevstva “unapređuje transatlantsku sigurnost u doba 5G, istovremeno štiteći privatnost građana, nacionalnu sigurnost i vrijednosti slobodnog svijeta”.

S druge strane, kineski državni mediji pozvali su na odmazdu.