Brčko: Bosnaplod potpisao ugovor o nabavci opreme vrijedne 5 miliona maraka

0

Rukovodstvo brčanskog Bosnaploda potpisalo je danas u Brčkom sa dobavljačima iz Slovenije i Srbije ugovore o kupovini opreme u vrijednosti pet miliona maraka. Poljoprivredni gigant kojeg je prošle godine slijedeći konsultantske usluge BBI banke kupio investicijski Fond iz Dubaija, dobit će najsavremeniju opremu za proizvodnju i preradu voća i povrća.

Pokretanje proizvodnje u brčanskoj fabrici nastavak je velikog Projekta razvoja poljoprivrede pokrenutog na Sarajevo Business Forumu (SBF), piše Klix.ba.

Višemilionski ugovori otvaraju novu etapu u Bosnaplodovoj historiji, jer s njima počinje proizvodnja finalnih proizvoda koji nikada do sada nisu proizvođeni u ovoj kompaniji sa 68-godišnjom tradicijom.

“Kupljena je oprema za proizvodnju poluproizvoda, odnosno dubokozamrznutih voćnih kašastih blokova potrebnih za proizvodnju kašastih voćnih sokova, marmelada i džemova, zatim oprema za toplu preradu voća kojom se dobijaju različite vrste džemova, sokova i dječije hrane. Nabavljena je i oprema za proizvodnju linije suhog voća, kao i oprema za liniju duboko zamrznutog voća.

Jasno je da će s novom opremom kompanija značajno povećati obim, ali i asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta. Sve ove aktivnosti ukazuju na to kakav će kapacitet Bosnaplod predstavljati ne samo za BiH nego i za regiju”, izjavio je Muharem Salihbašić, direktor Operacija Bosnaploda.

Konferenciji je prisustvovao i direktor BBI banke Amer Bukvić, koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo Sarajevo Business Forum zajedno sa BBI VIP klubom bio pokretač ove, za bh privredu izuzetno pozitivne priče. Podsjetio je kako je strani investitor po prijedlogu BBI konsultanata kupio Bosnaplod u julu 2015., s ciljem da pokrene ogromne potencijale bh. privrede i animira domaće proizvođače voća i povrća na proizvodnju, garantujući im siguran otkup.

“Ovo je veliki dan za Bosnaplod i ovu regiju. Sretni smo da su inicijative pokrenute na Sarajevo Business Forumu realizirane, te da smo velikim koracima krenuli naprijed. Bosnaplod otvara vrata lokalnim i regionalnim proizvođačima da sve ono što uzgoje sada ima i tržište”, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke. On je pozvao privrednike da uzmu aktivno učešće na 7. Sarajevo Business Forumu koji će se u glavnom gradu BiH održati 4. i 5. maja.

Tokom proteklih 10 mjeseci, nakon što je dospio u posjed novog vlasnika, Bosnaplod d.o.o. Brčko je značajna sredstva uložio u program sanacije, obzirom da je svih pet objekata u krugu fabrike iz sedamdesetih godina. U isto vrijeme sanirano je i oplemenjeno 140 hektara vlastitih plantaža voća. Osim ulaganja u fabriku i opremu, Bosnaplod je počeo formirati timove kvalitetnih stručnjaka iz različitih oblasti. Tako je u martu raspisan konkurs za šest rukovodećih pozicija, a po popuni ovih pozicija nastavit će sa zapošljavanjem.

“Instalacijom nove opreme povećat će se efikasnost i fleksibilnost proizvodnje te će se stvoriti uslovi za širenja proizvodnog asortimana. Time će Bosnaplod dobiti značajnu ulogu kako na domaćem tako i na stranim tržištima. Strateški plan Bosnaploda je da postane jedan od vodećih prehrambenih proizvođača u regiji, čime će animirati poljoprivrednu proizvodnju u državi i uposliti nekoliko hiljada ljudi, direktno ili indirektno”, rekao je Muharem Salihbašić, direktor operacija Bosnaploda.

Ugovore o kupovini opreme potpisali su danas u Brčkom Edin Salihbašić, direktor Bosnaploda i predstavnici tri kompanije: Miha Grešak, direktor Kota d.o.o. Slovenija, Jožef Bovcon, direktor firme Enoop d.o.o. Slovenija i g. Radiša Pajić, direktor firme Pigo-r d.o.o. Srbija.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i dogradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić.