Brazil postaje motor razvoja Južne Amerike, evo kako im je to uspjelo

0

Dok se Zapad distancira od Rusije i Kine, Brazil bilježi ekonomski rast zahvaljujući upravo saradnji s tim zemljama. Trenutno sve upućuje na to da Brazil može postati motor privrednog poleta u Južnoj Americi.

Marcio Pochmann je već nekoliko mjeseci na čelu brazilskog instituta za statistiku IBGE. Ovaj ekonomist, kojeg je na tu dužnost postavio predsjednik države Luiz Inacio Lula da Silva, već na početku svog mandata ima radosne vijesti za svog šefa.

Brazil je opet među deset najvećih svjetskih ekonomija s ostvarenim rastom od 2,9 posto i BDP-om od 2,17 biliona američkih dolara u 2023. godini.

Privreda najveće južnoameričke države time je nastavila pozitivan trend iz 2022. za vrijeme mandata predsjednika Jaira Bolsonara. Zato je bivši predsjednički kandidat Ciro Gomes u razgovoru za američku televizijsku postaju CNN zlobno komentirao da Lula jednostavno „nije ništa” promijenio na Bolsonarovoj ekonomskoj politici.

Jedan od razloga za rast brazilske ekonomije je u krajnje učinkovitoj agrarnoj industriji. Zahvaljujući rekordnoj proizvodnji soje i kukuruza brazilska poljoprivreda je prošle godine bilježila rast od 15,1 posto – što je novi rekord.

Osim toga, uspjeh ove zemlje je usko povezan i s odlukom Lule da Silve da Brazil u aktualnim geopolitičkim sukobima zadrži na strani Pekinga i Moskve. Ta odluka se ekonomski isplatila.

– Međunarodna trgovina Brazila danas više nije zamisliva bez Kine – kaže profesor Roberto Goulart sa Univerziteta Brasilia u razgovoru za Deutsche Welle.

– Kina je najvažnija zemlja za brazilski izvoz. 2023. godine Brazil je u tu ogromnu azijsku državu izvezao robe u vrijednosti od 104 milijarde dolara. To je tri puta više od izvoza u SAD – rekao je.

On ističe da je Kina u posljednjih deset godina također povećala svoje investicije u Brazilu i diverzificirala svoj angažman u brazilskoj ekonomiji. Goulart kao branše u kojima su Kinezi najprisutniji navodi automobilsku industriju, energetiku i poljoprivredu.

On također objašnjava da je i Rusija važna za Brazil, u prvom redu zato što izvozi umjetno gnojivo. Zbog evropskog embarga uvedenog nakon ruske agresije na Ukrajinu Brazil je po važnosti postao i treći uvoznik fosilnih goriva iz Rusije.

Konačno, ne smije se zaboraviti da su Brazil, Rusija i Kina članice BRICS-a i partneri u Novoj razvojnoj banci, čija je glavna uloga ulaganje u infrastrukturu – kaže Goulart.

BRICS je ekonomski savez rastućih ekonomija Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, koji se sve više otvara i za nove članice.

Istina, tu pozitivnu sliku kvare neuspjesi poput onog državnog naftnog koncerna Petrobras, čija je vrijednost nedavno znatno pala na berzi. No trenutno sve upućuje na to da Brazil može postati motor napretka u Južnoj Americi.

Skoro svake sedmice stižu najave milijardskih investicija stranih proizvođača automobila, koji Brazil vide kao tržište budućnosti. To će srednjoročno pozitivno djelovati, čak i ako si Brazil ponovo priušti veće državne izdatke i time optereti svoj budžet.

Ekonomski stručnjak Felipe Rodrigues s brazilskog Univerziteta Federal Fluminense (UFF) smatra da je ova zemlja u dobroj poziciji iz još jednog razloga. On kaže da se Brazil pokazuje otvorenim za sve strane.

– Brazilska trgovina s Kinom je vrlo izražena, ali Brazil je još uvijek i trgovački partner SAD-a – naveo je.

No on iznosi brojke prema kojima je trgovinski bilans sa SAD-om smanjen, dok je s Kinom ostvaren suficit od 51 milijarde dolara.

Osim toga, Brazil se u okviru organizacije Mercosur, odnosno zajedničkog tržišta zemalja Južne Amerike, zalaže za sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom, kao i s pojedinim azijskim zemljama, primjerice Japanom.