Bosanski marinac Emir Hadžić pisao Obami, Bijela kuća objavila pismo

0

Emir Hadžić, izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, 20 godina je bio američki marinac, a kada se nakon penzionisanja vratio svojoj porodici u St. Louisu poželio je da se pismom zahvali američkom predsjedniku Baracku Obamu i američkom društvu koje ga je kao izbjeglicu primilo i pomoglo mu da započne novi život.

Emirovo pismo objavila je Bijela kuća na svom blogu u vrijeme obilježavanja Nacionalne sedmice dobrodošlice posvećene izbjeglicama.

“Poštovani gospodine predsjedniče, kako privodim kraju dvije decenije služenja u vojsci, osvrćem se na svoju službu sa pomiješanim osjećajem ponosa i poniznosti. Osam misija, tri borbene i brojni stečeni prijatelji čine da u prošlost gledam sa osjećajem ispunjenosti i zahvalnosti za priliku koja mi je data”, napisao je na početku pisma Hadžić.

Ispričao je i kako je kratko nakon početka rata u BiH emigrirao u SAD sa svojom porodicom te podsjetio kako su u zemlji u kojoj je rođen prekršeni brojni mirovni sporazumi, što je rezultiralo krvoprolićem i genocidom, ali i Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je donio mir.

pismo-obami

“Postoje mnogi faktori koji su doprinijeli uspjehu tog mirovnog sporazuma kao što su mnogi faktori doprinijeli mojoj odluci da služim u američkim oružanim snagama. Osnovni razlog bio mi je osjećaj da sam obavezan američkom narodu vratiti dug s obzirom na to kako je američki narod primio moju porodicu i moje sunarodnjake u SAD-u. Velikodušni Amerikanci pomogli su nam da počnemo novi život bez straha od progona i neprijateljstava. Vjerujem da smo i mi postali takvi Amerikanci”, naveo je prvi bosansko-američki marinac.

Podsjetio je da je on jedan od mnogih Amerikanaca porijeklom iz BiH koji su služili u tamošnjim oružanim snagama, ali da je jedan od mnogih Amerikanaca muslimana te se zahvalio i Obami i njegovim prethodnicima na toj funkciji na zaštiti.

“Volimo Boga, volimo našu zemlju i volimo svoje komšije. Svako ko to osporava zaslužuje da i sam bude osporen. Na globalnoj sceni, hvala vam za postojanost u liderstvu i razborito strpljenje. Hvala vam što ste čovjek od akcije kada je to opravdano, ali i čovjek mira. Znam kako je biti u ratu, ali i kako je biti u miru. Drevna izreka kaže: ‘Rat je sladak onima koji ga nikada nisu iskusili'”, naveo je Hadžić.

Zahvalio se Americi na prilikama koje mu je pružila i mogućnostima koje mu i dalje pruža.

“Dok odlazim kući u Saint Louis, utirući novi put, vama i vašoj porodici želim sve najbolje dok i sami u 2017. godini krećete na novi put”, kazao je aludirajući na kraj Obaminog predsjedničkog mandata.