Bosanska kraljica kozmetike na čelu domaćeg diva sa 80 poslovnica

0

Katarina Kafadar je direktorica kompanije Ovnak d.o.o. iz Viteza. Magistrica ekonomije i prava porodičnoj kompaniji se pridružila 2016. godine, a od 2020. skupa s bratom Valentinom vodi ovo poznato poduzeće koje u svome portfelju sadrži nekoliko različitih branši.

– Sami počeci naše obiteljske firme sežu još u 1991. godinu kada je moj otac, skupa sa svojom braćom i pokojnim djedom, pokrenuo firmu koju je nazvao Ovnak, po rodnom mjestu obitelji. Započeli su na nagovor prijatelja, tada se trgovalo građevinskim materijalom, a radilo se i u uslužnim djelatnostima. A, koncept kakvog danas poznajemo započinje možda negdje 1994. godine kad se u Vitezu otvara trgovina mješovite robe – kazala je Kafadar u podcastu “Imam ideju” portala Bljesak.info.

Napominje kako se u samim počecima u njihovoj firmi ponajmanje trgovalo kozmetikom, dok je danas upravo obratno – najveći dio djelatnosti je upravo kozmetika.

Tako je nastao danas popularni brend “CM-Cosmetic Market”, koja danas broji 80 poslovnica. Međutim, kompanija Ovnak nije samo kozmetika; oni su 2007. ušli u autoindustriju, potom su započeli posao sa benzinskim pumpama, a tu je i farma “Ovnak” s proizvodnjom mlijeka.

Uslijedila je akvizicija firme “VW Automobili” (2017.). Ona je govorila i o izgradnji vlastitog brenda Ovnak, kako u kozmetici, tako i po pitanju proizvodnje modnih nakita i nekih drugih proizvoda.

Govorila je o tome kako nove generacije, odnosno nasljednici preuzimaju porodični posao, tj. koje ih zamke i izazovi čekaju na putu do uspjeha.