Borba protiv nezaposlenosti kroz prekvalifikacije

0

Neuravnoteženost ponude i potražnje na tržištu rada u Federaciji. Poslodavci u potrazi za adekvatnom radnom snagom, a više od 270.000 građana nezaposleno.

To je  uzrokovao loš sistem na koji su djelovali, kako obrazovni tako i svi ostali sistemi, poput zakonodavnog.

Posljedice ovakvog stanja osjete svi, no u posljednjih nekoliko godina, evidentan je pomak. Primjer dobre prakse je i Zeničko-dobojski kanton, koji prednjači dugogodišnjim aktivnim mjerama obuke, prekvalifikacije i zapošljavanja odraslih.

Zeničko-dobojski kanton već godinama aktivno djeluje na smanjenje broja evidentiranih na biroima Službe za zapošljavanje širom kantona. U ovom kantonu trenutno je najviše nezaposlenih kvalifikovanih, visoko kvalifikovanih osoba, nakon čega slijede SSS i VSS, a ukupan broj krajem augusta iznosio je 50.500 ljudi, čime se ovaj kanton našao na trećem mjestu po broju nezaposlenih – iza Tuzlanskog i Sarajevskog.

No, potrebe poslodavaca za deficitarnom radnom snagom su svakodnevne, zbog čega je Privredna komora ZDK-a, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom za socijalni rad i izbjeglice, i ove godine pokrenula Program sufinansiranja obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada ZDK-a.

Od 2018. godine po istom modelu obučeno je i zaposleno 150 nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje ZDK-a. Ove godine novu priliku za obuku i zaposlenje dobilo je 35 nezaposlenih osoba i to najviše u privatnom sektoru.

Iako se programom sufinansiranja obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada akcenat stavlja na nezaposlene, priliku u stjecanju osposobljene radne snage prepoznale su i kompanije. Firma iz Zenice već je ranije programom obučila i zadržala dva operatera CNC mašina, a ove godine u planu imaju i proširenje kadra.

– Dali smo mogućnost da ponovno uposlimo dvije osobe koje su prošle praktičnu obuku u našoj kompaniji i teorijsku obuku u školama, i što je vrlo bitno. Dva čovjeka koja do sada nisu imala iskustvo kao CNC operateri su sada dobila priliku da se educiraju i namjeravamo da ih zaposlimo – govori Dino Omerspahić, direktor firme Termika Zenica.

Ovogodišnjim programom priliku za stručno osposobljavanje i zaposlenje dobit će 35 osoba, bez obzira na dužinu njihovog boravka na evidencijama biroa rada. Budući da se na ovaj način aktivno djeluje kako na potrebe nezaposlenih tako i tržišta rada, obuka se radi za deficitarna zanimanja. Iako je poziv otvoren za sve, jasan pokazatelj trenutnih potreba tržišta je i odziv.

– Do sada je završena teorijska obuka, budući da smo u proteklom periodu uspjeli izgraditi standarde kvaliteta obuke za četiri zanimanja: zavarivač, CNC operater, obrađivač plastike i šivač, da sve dignemo na zavidan nivo, gdje će pored praktičnog kandidati dobiti i teorijska znanja – ističe Diana Babić, predsjednica Privredne komore Zenica.

– Aktivniji su privatni poslodavci, pogotovo su aktivne prijave kod poslodavaca kod kojih se vrši obuka i nastava se zapošljavanje, što je pozitivan trend jer je dobro i za poslodavca koji će obukama i prekvalifikacijama obučiti nezaposlenu osobu za vještine koje su im potrebne – naglašava Snježana Dedić, rukovodilac Jedinice za upravljanje projektima Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Koliko je važno premostiti postojeće stanje u neusklađenosti potreba tržišta i evidencija nezaposlenih prepoznala je i Vlada ZDK-a. Strateškim opredjeljenjem za usklađivanje stanja projekt je postao samoodrživ sredstvima Vlade i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

– Ciljna skupina su nezaposlene osobe evidentirane kod Službe za zapošljavanje i konačni cilj je da izdvajanjem sredstava dovedemo osobe koje su bile na evidenciji budu odjavljene sa službe, odosno, da budu konačno zaposlene – navodi Vildana Kondić, pomoćnica ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a.

Iako su ovakvi programi prilika za unapređenje privrede, brojno stanje na evidencijama nezaposlenih ukazuje na činjenicu da, iako za pohvalu, pojedinačni programi nisu rješenje za konačan pomak u sistemu.

Od zakonodavnih promjena do sistemskih promjena u obrazovanju još uvijek nema ništa, iako svakodnevno slušamo o odlasku radno sposobnih, a broj od 276.000 evidentiranih nezaposlenih samo na nivou Federacije odavno ukazuje na to da je potreba za obukama i prekvalifikacijama radno sposobnog stanovništva više nego neophodna.

Izvor: Federalna TV