Bor banka i PBS spajaju se 8. juna

0

Privredna banka Sarajevo (PBS) najvjerovatnije će biti pripojena Bor banci 8. juna kada bude održana skupština dioničara Bor banke. Ovo je za Faktor potvrdio predsjednik Uprave Bor Banke Hamid Pršeš i dodao da sve pripreme teku veoma dobro. Cilj spajanja dvije banke je stvaranje snažne domaće banke koja bi trebala izdržati sve veće pritiske regulatora, ali i strane konkurencije.

Hamid Pršeš je za Faktor rekao da su na projektu angažirane tri revizorske kuće: Revic iz Sarajeva, Deloitte Zagreb i Deloitte Sarajevo.

– Svi elaborati su završeni. Sa Agencijom za bankarstvo FBiH vrlo intezivno održavamo sastanke i očekujemo da ćemo do 8. juna, kada bude održana skupština dioničara, dobiti saglasnost dioničara za spajanjem dvije banke – rekao je naš sagovornik.

Pojasnio je da se ovdje ne radi o klasičnoj akviziciji putem berze, već se dešava statusna promjena, tako što će se PBS pripojiti BOR banci sa prijenosom cijele svoje imovine i obaveza, bez provođenja postupka likvidacije, a BOR banka će preuzeti prava i obaveze PBS-a.

Prema njegovim riječima, ime Privredna banka Sarajevo će biti zadržano, jer se “ipak radi o tradiciji koja traje”.

– Vjerujemo da njihova tradicija i kvalitetna infrastruktura, te snaga našeg kapitala i stabilnosti koju Bor banka ima, može napraviti snažnu domaću banku. Novonastali kapital bit će veći od 56 miliona KM, što bi nas trebalo svrstati u rang banaka srednje veličine – naveo je Pršeš i dodao da će novonastala banka zapošljavati 125 radnika.

Predsjednik Uprave Bor banke rekao je da im je cilj dostići pet posto udjela na tržištu.

– Spajanjem dvije banke u startu ćemo imati između 3,5 i četiri posto udjela. Kao domaća banka nećemo se igrati igre velikih brojeva, jer nismo alternativa za velike banke. Želimo ponuditi kvalitetne usluge i pokazati i da se domaći kapital, vođen pravom vizijom, može nositi sa konkurencijom iz inostranstva – kazao je Pršeš. (Faktor)