Bolest kvrgave kože goveda na pragu naše zemlje: Zabrana izvoza iz BiH donijela bi milionske štete

0

Taj gubitak imao bi dugoročnije posljedice, jer smo ugovorom obvezani da ćemo redovno isporučivati mlijeko i mliječne proizvode ili ćemo trpjeti posljedice, plaćati penale i kazne, kazao je Fakić.

Bolest kvrgave kože kod goveda, koja je prisutna u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji i Grčkoj, nije zabilježena u našoj zemlji. Kako bi spriječio njeno širenje u našoj zemlji, Ured za veterinarstvo BiH zabranio je uvoz živih goveda, svježeg mesa, te mlijeka i mliječnih proizvoda koji nisu termički obrađeni iz ovih zemalja.

S obzirom na to da su među glavnim prenosnicima komarci koji prelijeću velike udaljenosti, postoji sasvim opravdana bojazan da bi se ova bolest mogla proširiti i na područje naše zemlje. Ako se bolest pojavi u BiH, uslijedila bi zabrana izvoza živih životinja, sirovog mesa, te mlijeka i mliječnih proizvoda koji nisu termički obrađeni iz naše zemlje što bi izvoznicima mesa u Tursku i mlijeka u EU nanijelo višemilionske štete.

Vezani ugovorom

Adin Fakić, direktor Milkosa, kazao je za Faktor da za sada nije uočena opasnost od pojave ove bolesti u BiH, te da njihovi radovi na terenu ne ukazuju na to.

-Mi te stvari ne možemo predvidjeti niti staviti pod kontrolu. Koliko imam informacije, na području Semberije, gdje je uočena veća pojava komaraca, naređeno je zaprašivanje. Nadam se da će se BiH odbraniti od ove bolesti – kazao je Fakić.

Prema njegovim riječima, štete koje bi prouzrokovale eventualne zabrane izvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla bile bi ogromne, s obzirom na to da u BiH postoje ogromni viškovi mlijeka koji su se pojavili još u zimskom periodu.

-Kompanije koje su orijentisane prema izvozu imat će finansijski gubitak i štetu od gubitka tržišta koja se ne ogleda samo u privremenom gubitku. Taj gubitak imao bi dugoročnije posljedice, jer smo svi ugovorom obvezani da ćemo redovno isporučivati mlijeko i mliječne proizvode ili ćemo trpjeti posljedice, plaćati penale i kazne ukoliko to ne radimo. Proizvođači bi se našli u veoma nezavidnoj situaciji – naglasio je Fakić.

Iz Mesne industrije Bajra kazali su nam kako vjeruju da će, ukoliko dođe do pojave bolesti, nadležni državni organi donositi validne odluke shodno ukazanoj potrebi.

Određivanje zona

-Što se tiče štetnih posljedica za našu kompaniju, one bi kao i za sve proizvođače -poljoprivrednike bile velike – kazali su nam u Bajri.

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva rečeno nam je da je jedan od zaključaka sastanka koji je prije nekoliko dana organizovao Ured za veterinarstvo BiH je formiranje tima koji bi u slučaju pojave ove bolesti proveo postupak zoniranja.

Princip određivanja zona je jako kompleksan i zavisi o geografskoj poziciji, prisustvu rezervoara vode, te razvijenosti stočnog fonda na tom području. Kako nam je rečeno, postoje brojne nepoznanice u ovom dijelu, ali bi se zabrane odnosile na izvoz iz zaraženih zona koje su u prečniku od tri kilometra, dok je ugroženo područje u prečniku od deset kilometara.

Značajan uvoz mesa  i mlijeka iz Srbije

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prva četiri mjeseca ove godine BiH je iz Srbije uvezla gotovo četiri miliona kilograma živih goveda u vrijednosti od 14,3 miliona KM, te mlijeka i mliječnih proizvoda 2,4 miliona kilograma u vrijednosti nešto većoj od 6,6 miliona KM. (Faktor)