Boeingove isporuke prepolovljene zbog krize 737 MAX-a

0

Američki proizvođač aviona Boeing isporučio je u razdoblju od januara do novembra upola manje aviona nego u istom prošlogodišnjem razdoblju zbog krize modela 737 MAX koji je prizemljen širom svijeta nakon dvije teške nesreće.

Od početka godine do kraja novembra kompanija je isporučila ukupno 345 aviona. U istom prošlogodišnjem razdoblju dostavili su ih 704.

Brojka je također više nego upola manja od one evropskog takmaca Airbusa.

Klijenti obično plaćaju većinu iznosa nakon isporuke, što znači da je broj isporučenih aviona ključan pokazatelj poslovanja proizvođača u tom sektoru.

Na sajmu održanom u novembru u Dubaiju Boeing je pribavio znatan broj narudžbi, pa je neto broj naručenih aviona na kraju novembra porastao na 56, sa 45 na kraju oktobra.

To znači da je nakon računovodstvenih prilagodbi kompanija u razdoblju od januara do novembra bilježila neto 84 otkazane narudžbe odnosno zahtjeva za njihovom izmjenom.

Brojka uključuje zahtjev China Aircraft Leasing Groupa za izmjenom narudžbe osam aviona tipa 737 MAX u narudžbu dva aviona tipa 787 Dreamliner.

U Boeingu navode i 30 narudžbi za 737 MAX-ove. Tako je turski SunExpress naručio osam aviona tog tipa, a neidetificirani kupac njih 20. Reuters je u novembru izvijestio da je neimenovani prijevoznik potvrdio narudžbu 10 Boeinga 737 MAX 7 i 10 aviona MAX 10.

Boeingov 737 MAX povučen je iz prometa širom svijeta nakon dvije teške nesreće, u Indoneziji i Etiopiji, u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. Američki regulatori procjenjuju da dozvolu za povratak u promet neće izdati prije januara zbog složenog postupka.

Hina