Boeing u Bransonov Virgin Galactic ulaže 20 miliona dolara

0

Boeing je danas objavio da namjerava uložiti 20 miliona dolara u Virgin Galactic, svemirsku kompaniju koju je osnovao Richard Branson.

Virgin Galactic trenutno je u procesu finalizacije ugovora vrijednog 800 miliona dolara za spajanje s Hedosophia Social Capitalom, što će rezultirati time da postane kompanija čijim će se dionicama javno trgovati. Spajanje se očekuje do kraja ove godine a investicija Boeinga doći će kao rezultat kupovine akcija u javnom trgovačkom društvu, piše Forbes.

U izjavi, dvije kompanije su nagovijestile da će raditi na projektima zajedno, ali bez navođenja puno detalja osim da će informacije o njima biti „podijeljene u budućnosti“.

Obje kompanije se spremaju za slanje ljude u svemir u narednih nekoliko mjeseci. Virgin Galactic uspješno je izveo astronaute u suborbitalni prostor i priprema se za svoje prve komercijalne letove. Kompanija je u avgustu otkrila i enterijer svoje nove svemirske luke.

Do danas je kompanija prodala 603 karte za letenje na svom svemirskom brodu i rekla je da će nastaviti s prodajom karata nakon što započne komercijalne operacije.

Boeing trenutno radi na svojoj Starliner kapsuli sa posadom, koju razvija pod ugovorom sa NASA-om. Kada bude završena, kapsula će služiti za odvođenje astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, čime će se okončati oslanjanje svemirske agencije na ruske svemirske letjelice za ovaj zadatak.

Očekuje se da će kompanija uskoro obaviti svoj prvi orbitalni testni let za Starliner, iako tačan raspored tek treba da bude objavljen.