BMW ukida poznati model

0

Kada je BMW prošle godine lansirao drugu generaciju modela X2, napravio je ovog mješanca krosovera i kupea mnogo većom od svog prethodnika.

To je mnoge zaljubljenike u BMW automobile podstaklo da se zapitaju ima li X4 budućnost u sve pretrpanijoj gami bavarskog brenda.

Sada znamo odgovor – nema. Zvaničnici kompanije izjavili su za Motor1 Italy da rival Mercedesa GLC Coupe neće dočekati novu (treću) generaciju.

BMW objašnjava da više nema mjesta u gami za X4 sada kada je X2 porastao.

Razlika u cijeni između dva modela je značajno smanjena, tako da nema smisla zadržati oba u ponudi. Oni kojima je potreban veći, otmjeniji SUV-kupe imaju na raspolaganju pionira u ovom automobilskom segmentu, BMW X6.

BMW X4

BMW ne otkriva kada namjerava da prekine proizvodnju X4. S obzirom da isporuke nove generacije BMW-a X3 počinju krajem ove godine, logika nam govori da se derivat u formi kupea neće zadržati još dugo. Čini se malo vjerovatnim da će model opstati posle 2025.

Iako se BMW X4 sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem suočava sa neminovnim krajem, možda postoji indirektni nasljednik.

BMWBlog izvještava da bi potpuno električni iX4 trebalo da stigne oko 2027. na mehaničkoj platformi Neue Klasse.

Kompanija sa sjedištem u Minhenu saopštila je da će lansirati najmanje šest električnih vozila na novim namjenskim osnovama do 2028. godine.

BMW iX4 bi mogao da bude jedan od njih, pored već potvrđenog iX3 koji dolazi 2025. i i3 limuzine 2026. godine, prenosi B92.