BMW razmatra prebacivanje hibridnih vozila na isključivo električni pogon

0

Njemački proizvođač automobila BMW objavio je da može postići kod hibridnih automobila da se prebace na isključivo električni pogon u dijelovima gradova gdje su onečišćenja zraka vrlo velika.

Taj potez bi im pomogao da konkuriraju tipovima vozila s isključivo električnim pogonom, a o njemu razmišljaju budući da mnogi gradovi pokušavaju stvoriti zone unutar grada bez štetnih emisija.

Automobil bi tako automatski blokirao rad motora s unutarnjim izgaranjem, kazao je član upravnog odbora BMW-a zadužen za razvoj Klaus Froehlich agenciji Reuters na sajmu automobila u Los Angelesu.

Zbog sustava povezivanja i navigacije kod BMW-ovih vozila, automobili se mogu preinačiti tako da automatski onemoguće rad motora, kazao je Froehlich, dodajući kako novi SUV X5 može prevaliti i do 80 kilometara isključivo na električni pogon.

BMW trenutno takvu tehnologiju prezentira lokalnim vlastima u njemačkim gradovima koji bi mogli biti primorani zabraniti dizelske automobile zbog velikog onečišćenja okoliša, a kako bi udovoljili propisima EU-a o čistom zraku.

Globalne restrikcije zagađenja zraka iz automobila, nakon skandala s lažiranjem emisijama iz dizelskih automobila proizvođača Volkswagena iz 2015., potaknule su gradove poput Londona, Pariza i Stuttgarta da razmotre zabranu automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Međutim, klijenti oklijevaju s kupnjom električnih vozila zbog nedostatne infrastrukture za punjenje baterija, pa hibridna vozila zasad ostaju atraktivnija opcija.

Takva bi vozila mogla biti vrlo važna u regijama kao što je Europa, gdje većina vozača ne posjeduje više vozila za različite namjene, kazao je Froehlich.

Najviši njemački upravni sud u veljači je presudio da gradovi mogu zabraniti promet dizelskim vozilima na nekim prometnicama radi poboljšanja kvalitete zraka.

Hina