Analiza: Hoće li Sberbank Europe ostati ružno pače

0

Sberbank Europe grupacija je za prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 13,8 miliona eura dobiti. Jasno je da je riječ o skromnom rezultatu kada se uzme u obzir da Sberbank Europe djeluje u devet zemalja: BiH, Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini.

Poređenja radi, matična banka Sberbank Rusija je samo za tri mjeseca, od aprila do kraja juna ove godine zabilježila dobit od čak 1,98 milijardi eura, što je čak 166,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Sberbank je snažno ušla na Evropsko i bh. tržište 2012. godine kupovinom austrijske Volksbank.

Tada je pokrenula agresivnu kampanju predstavljajući se kao jedna od najvećih, najbrže rastućih i najdinamičnijih finansijskih institucija na svijetu.

No, do danas nije zauzela značajnije mjesto na evropskom tržištu dok je u BiH zabilježila relativan uspjeh, a nedavno je prodala svoj biznis u Slovačkoj. Neispunjenju ambicija su djelimično krive sankcije EU, a iz ove banke krivicu svaljuju i na niske kamate. Da li je svemu tome doprinio i antiruski sentiment u nekim zemljama posebno je pitanje.

Prodaja banke u Slovačkoj

U prvoj polovini ove godine na prostoru devet spomenutih zemalja ostvarena je, dakle, dobit od svega 13,8 miliona eura.

Zaključno sa 30. junom ukupna konsolidovana aktiva Sberbank Europe grupacije iznosi 12,5 milijardi eura.

Prije manje od dva mjeseca, tačnije 29. jula 2016., Sberbank je saopćila da je prodala svoju banku u Slovačkoj kompaniji „Penta Investments“.

Lev Khasis, prvi zamjenik predsjedavajućeg Izvršnog odbora Sberbank, tada je rekao: “Odluka da se proda Sberbank Slovensko (naziv banke u Slovačkoj) u skladu je sa strateškom analizom tržišta u kojem Sberbank Europe radi. Sberbank Europe nastavlja dalje razvijati svoje digitalne proizvode i usluge, i fokusirati se na svoje poslovne aktivnosti na svojim ključnim tržištima.”

Solidan rezultat u BiH

Kada je riječ o BiH, može se reći da ova banka bilježi solidan rezultat, ali da se nije uspjela nametnuti kao tržišni lider.

Lani je Sberbank Sarajevo zabilježila dobit od 6,2 miliona KM, dok je Sberbank Banjaluka ostvarila zaradu od 4,5 miliona KM. Rezultat nije loš, ali ni približan 79,5 miliona KM koliko je zaradila UniCredit banka Mostar ili 67 miliona KM koliko iznosi dobit Raiffeisen Sarajevo, banaka koje su i dalje uvjerljivi tržišni lideri.

U posljednje vrijeme bilo je špekulacija da će Sberbank napustiti još neke zemlje centralne i jugoistočne Evrope.

Takve spekulacije svojevremeno je ponovno potaknuo prvi čovjek tog bankarskog diva Herman Gref.

“Sberbank je u završnoj fazi formiranja svog evropskog tima i planira zatvoriti operacije u nekim malim zemljama u regiji”, izjavio je početkom godine Gref.

Sberbank Europe još uvijek se nije razvila iz ružnog pačeta u bijelog labuda. A hoće li se to desiti ostaje da se vidi.

(Autor: BiznisInfo)