Bivšim radnicima nekadašnjeg mostarskog giganta napokon svanulo: Dobit će 1,5 miliona maraka

0

Višegodišnjoj agoniji bivših radnika Fabrike duhana Mostara napokon je došao kraj.

Kako “Avaz” saznaje, Općinski sud Mostar je donio rješenje o raspodjeli sredstava, prema kojem je radnicima, njih oko 130, pripalo 1,5 miliona KM po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada.

Prioritet u procesu naplate, prema rješenju, ima Porezna uprava FBiH sa ukupno 2,8 miliona KM. Međutim, od tog dijela, 1,4 miliona KM se odnosi na doprinose radnika za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno, za uvezivanje njihovog staža.

Podsjetimo, početkom oktobra 2022. godine je na Općinskom sudu Mostar održano ročište u vezi raspodjele sredstava i to četiri mjeseca nakon što je prodata nekretnina preduzeća, kompleks nekadašnje FDM, a koju je za pet miliona i 10.000 KM kupila firma „Mikra-Matić“ iz Širokog Brijega. Na taj sudski postupak uložene su žalbe od tri firme i to zbog troškova izvršnog postupka.

Kantonalni sud u Mostaru je uvažio žalbu i cijeli proces vratio na ponovni postupak, nakon čega je Općinski sud u Mostaru postupio prema odluci više sudske instance.

Radnici FDM-a, nekadašnjeg giganta, u kojem, zanimljivo, Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, više od 16 godina su bili prepušteni sami sebi, bez primanja, nemogućnosti uvezivanja radnog staža i sticanja prava na penziju, a mnogi od njih su umrli u iščekivanju svojih potraživanja.

Svojevremeno se i prodaja kompleksa preduzeća, nekretnina koje se prostiru na površini od 19.903 kvadratna metra, a koja je bila procijenjena na 21 milion KM, putem javne licitacije bila pretvorila u višegodišnju trakavicu. U Mostaru se, inače, uveliko špekuliše da širokobriješka firma više nije vlasnik prodate nekretnine FDM-a.

Podsjetimo, proizvodnja u FDM-u je ugašena 2007.godine. Federalna vlada, kao većinski vlasnik, nije reagirala ni 2013.godine kada su, nakon propalih sedam poziva za privatizaciju, prodate sve mašine korištene u procesu proizvodnje.

Mostarske fabrike su sjetili, tek, prije tri godine kada su donijeli odluku o pokretanju stečaja, ali o tom procesu u javnosti o tome nema nikakvih informacija.