Bill Gates sada ulaže u još jednu oblast

0

Milijarder Bill Gates odlučio je da investira u proizvodnju mlijeka kojom neće biti izazvana velika emisija štetnih gasova.

Na kartonskoj ambalaži portlandskog proizvođača mlijeka Neutral istaknuta je poruka: “Ovo mlijeko bori se protiv klimatskih promjena”.

Na web stranici ove kompanije navedeno je koliko ugljen-dioksida emituje tokom proizvodnje. Njen cilj je da emituje što manje štetnih gasova, prenosi B92.

– S obzirom na to da potrošači kupuju ovo mlijeko, direktno ulažemo u to da farme imaju tehnologiju kojom će smanjiti emisiju – izjavio je direktor Neutrala Markus Lovel Smit, koji tvrdi da je ova kompanija prva karbonski neutralna u američkoj prehrambenoj industriji.

Iz Neutrala su saopštili da su sredstva za zaštitu okoliša osigurali iz fonda čiji je osnivač Gates. Ovaj proizvođač radi s istraživačima kako bi u cjelokupnoj proizvodnji i nakon toga smanjio emisiju štetnih gasova – od đubriva koje se koristi za uzgoj stočne hrane do zbrinjavanja ambalaže nakon konzumacije mlijeka, prenosi 072Info.

U Neutralu planiraju da prodaju i druge vrste namirnica tokom čije će proizvodnje biti emitovane male količine štetnih gasova. Smit je kazao da su počeli na ovaj način da proizvode mlijeko, jer se tokom njegove proizvodnje emituju velike količine ugljen-dioksida, piše onlajn izdanje poslovnog lista Fast Company.

Najveći dio poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama je upravo u Gatesovom vlasništvu. Posjeduje 269.000 hektara zemljišta u 18 saveznih država.

Na njegovom zemljištu uzgaja se krompir, mrkva i luk. Između ostalih, svjetski lanac brze hrane McDonald’s koristi taj krompir za pravljenje pomfrita.