Bili su gigant bh. industrije, sad prodaju imovinu da prežive

0

Kompanija ŽGP, nekadašnji gigant građevinske industrije, danas posluje na granici rentabilnosti i rasprodaje imovinu da pokrije gubitke, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja za 2016. godinu. 

Kompanija je lani ostvarila poslovne prihode od 15,9 miliona KM i skromnu dobit od oko 43,7 hiljade KM. No, izvještaj pokazuje dvije važne stvari. 

  • Prvo, prihodi su pali za oko 30 posto u odnosu na 2015. godinu kada su iznosili 24,7 miliona KM.
  • Drugo poslovni rashodi lani su bili veći od poslovnih prihoda i iznosili su 17,4 miliona maraka. 

To znači da je firma lani zabilježila poslovni gubitak od oko 1,5 miliona KM. No, firma je imala dobitke od prodaje stalnih sredstava od oko dva miliona KM i njima je nadoknađen gubitak iz poslovanja.

S obzirom da je iz izvještaja vidljivo da je vrijednost “postrojenja i opreme” smanjena za oko 1,1 miliona KM, sa 5,4 na 4,3 miliona KM, očito je tu izvršena prodaja kojom je nadoknađen najveći dio gubitka.

Inače, firma ŽGP je najstarija građevinska kompanija u BiH osnovana 1947. godine i spada u gigante nekadašnje industrije. Nakon rata je privatizovana i danas su njeni vlasnici investicioni fondovi.

Kada su prije nekoliko godina pokrenuti masovniji radovi na Koridoru 5C ta firma se pojavljivala na tenderima zajedno sa Euroasfaltom i drugim bh. kompanijama. No, kasnije je Euroasfalt preuzeo većinu poslova i ubrzo izrastao u ubjedljivo najveću bh. kompaniju, dok je ŽGP, očito, ispao iz igre.