BiH u programu COSME: Za mala i srednja preduzeća 2,3 milijarde eura

0

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i komesar za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća EU Elzbieta Bienkovska, potpisali su sporazum o učešću Bosne i Hercegovine u programu zajednica “COSME”.

Inače, program je namijenjen razvoju malih i srednjih preduzeća sa planiranim ukupnim budžetom od 2,3 milijarde eura u periodu 2014. – 2020. “Bosna i Hercegovina je nakon pregovaranja tokom 2015. i prve polovine ove godine konačno završila sve procedure i danas u Evropskoj komisiji sa komesarom za preduzetništvo, mala i srednja preduzeća i razvoj, potpisala sporazum COSME.

“Iskoristio sam priliku da kao resorni ministar potpišem ovaj važan dokument koji omogućava malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini da crpe značajna sredstva iz fonda upravo namijenjena preduzetnicima i malim biznisima, odnosno malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini”, rekao je ministar Šarović.

On je naveo da je ukupan fond do 2020. godine negdje oko 2,3 milijarde eura.

“Bosna i Hercegovina može odmah, odnosno preduzetnici mogu odmah da se prijave. Apliciranje je dosta pojednostavljeno. Za 2016. i 2017. godinu obezbijedili smo i kotizaciju, učešće naše zemlje na godišnjem nivou od 330.000 eura i sredstva. Mislim da je ovo zaista dobra vijest za preduzetnike i mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini. Postoje već strukture, odnosno konzorcijumi i u Sarajevu i u Banjaluci koji čekaju ovaj trenutak, koji će biti jedna vrsta platforme i podrške poduzetnicima, pripremati ih i nastupati prilikom apliciranja. Tako da vjerujem da ćemo ovu jednu zaista lijepu i dobru priliku u opštem interesu za privredu BiH iskoristiti“, dodao je Šarović.