BiH nema stav o “malom Šengenu”

0

Bosna i Hercegovina nema konsenzus ili definitavan stav u vezi sa inicijativom za “mali Šengen”, iako je načelno opredijeljena za jačanje regionalne saradnje, izjavio je danas na Ohridu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je dodao da primaran fokus BiH ostaju evropske integracije.

Zvizdić sastanak na Ohridu vidi kao dobru platformu za razmjenu mišljenja o perspektivi Zapadnog Balkana, a i nastavak dogovorene prakse da je potrebno da se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana ne sastaju samo u Berlinu, Briselu ili Londonu već što češće i efikasnije u samom regionu.

“Imajući u vidu činjenicu da BiH, ni u tehničkom, ni na niovu eksperata, nije učestovala u pripremi ili predstavljanju inicijative, informisao sam sagovornike da u BiH nema konsenzusa ili da nemamo definitivan stav u vezi sa ovom inicijativom”, kazao je Zvizdić na zajedničkoj pres konferenciji na Ohridu.

U tom smislu, naveo je da je potrebno da institucije BiH budu zvanično upoznate sa sadržajem inicijative i očekivanim benefitima i modelima na bazi kojih će se ukloniti carinske barijere i unaprijediti ekonomska saradnja u regionu.